Member Kamcing Anak Haji Amir

Sabtu, 19 Mac 2011

Memphis Belle

Dari filem Memphis Bell ( google )
Malam tadi tidur lewat, bukan buat apa tapi tengok filem Memphis belle kat astro. Memphis Belle ni nama untuk pesawat berat pengebom milik US, Boeing B-17F Flying Fortress semasa perang dunia ke 2. Telah melakukan 25 misi kombat semas perkhidmatannya dan kini masih elok dipamerkan di Muzium Angkatan tentera Udara US di Ohio. link
Aku bukannya nak ulas pasal pesawat ni atau perang dunia ke 2, tapi nak ulas sikit macamana teknologi yang diorang pakai pada waktu tu. Pesawat ini tidak mempunyai radar, jadi ianya hanyalah menggunakan mata untuk mengetahui keadaan pesawat musuh atau pesawat rakan. Ditunjukkan dimana semasa mereka melintasi awan tebal, mereka hampir-hampir melanggar bahagian belakang pesawat rakan seperjuangan. Begitu juga untuk membuat tembakan ke arah pesawat musuh dan jatuhan bom ke sasaran, juga hanya menggunakan mata.

Begitu juga dengan senjata yang digunakan, semuanya digunakan secara manual, dimana ada diantara senjata mereka yang tersekat sewaktu hendak menembak pesawat musuh yang begitu hampir..
Aku tak reti sangat nak mengulas bab-bab ni, aku ada satu pesawat pengebom ( tapi pesawat ringan ), buatan British dan digunapakai sejak 1936 lagi, oleh British Royal Air Force ( RAF )


*** saja je nak share...hehehe..lagi satu, aku pasal tulis penerangan pasal filem ni fail....

22 ulasan:

Ct Aja berkata...

bestnye, jgn katekan astro, TV pon da lame tak tgk, mklumla umah sewa xde TV...heeeeeeeeee..

nisa berkata...

tak ada radar guna mata???giler la...dasyat tu...mesti org tu minum susu higoat..tu yg mata dy tajam tu...huhuhuu

hawiz berkata...

oohh..bestnyer...

Cikli berkata...

entah berapa ramai orang dah mati dibom memphis belle.

niesz berkata...

terigin nk naik yg betul2 punyer.. :)

Sham berkata...

pilot2 ni semua sign mati dah ni...

ummiross berkata...

best ke cerita tuu, nampak macm menarik jugak dengan bagai2 pesawat perang ni...

aleen aiden berkata...

yg bwh2 tu koleksi kamoo kah?hu3

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

salam nice info... gua sedang mendownload filam itu

Yan berkata...

Pakai mata??? apa dia bawak sekali mata helang ke???

Fadzli Amir berkata...

Ct Aja-nasib baik internet ada kan...hehehe

Fadzli Amir berkata...

nisa- mata tajam sebab asah batu la....hehhee

Fadzli Amir berkata...

hawiz - memang best gak...

Fadzli Amir berkata...

Cikli - kalu nak cakap pasal diorang bom tu, yg canggih sekarang pun tersasar...kalu dulu lagi teruk la..

Fadzli Amir berkata...

niesz- kawen ngan pilot TUDM...hari2 naik kapal terbang...hehehe

Fadzli Amir berkata...

Sham- yup...semua dah mati...

Fadzli Amir berkata...

ummiross- kena tengok org la..kalu minat cerita perang2 memang best la...

Fadzli Amir berkata...

aleen aiden- yap...diantara koleksi...

Fadzli Amir berkata...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o- hehehe...agak best sebab ada banyak kapal terbang...

Fadzli Amir berkata...

Yan- jaagankan mata helang..dengan mata kucing sekali diorang bawak bekal...buat minum...

imah berkata...

hmmm...xtaw nk komen apa...tp nk komen gakk..kuikuikui

Fadzli Amir berkata...

imah- ni pun komen yang agak bernas ni....hehehe

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails