Member Kamcing Anak Haji Amir

Jumaat, 11 Mac 2011

Breakfast Paling Lawak Di Dunia Di Pelita Nasik Kandar, Penang..!!!

Semalam aku dan Wife cuti, buat urusan pendaftaran sekolah Nabil. Pagi selepas hantar Uqaiel ke rumah pengasuh, terus cari kedai untuk breakfast. Kami pilih restoran Nasik Kandar Pelita. Wife order tosei dan teh halia. Manakala aku pulak, tengah fikir nak minum apa. Bila ternampak ada satu iklan yang ditampal di dinding restoran, Italiano cappucino, terus aku order. Tapi yang lawaknya pelayan bangla tu tak faham, terus dia cakap "kopi ais" ( siap dengan golek-golek kepala lagi..) aku pun secara spontan terus ikut dia golek-golek kepala tanda setuju. Bila dia blah baru tergelak, orang mintak lain dia cakap lain... Bila dia hantar memang kopi ais. Untuk makan aku order murtabak.


Melepas nak minum Italiano Cappucino....yang ada kopi ais...

Bila murtabak sampai, bawang jeruk yang kaler merah tu takde, jadi aku mintak la dari bangla tu. Nak tau apa yang dia bawak.......


Murtabak yang boleh tahan sedapnya...

Dia bawak bawang mentah cincang...dia ingat aku bangla ka makan bawang mentah..

Lepas tu aku komplen kat bangla cashier pulak...aku kata yang diorang tak faham, bagi bawang mentah, pastu aku tanya bawang yang warna merah tu takdak ka..? Dengan komfidennya dia jawab ada, dia panggil bangla lain bagi kat aku...korang tau apa yang diorang hantar kat aku?....
.
.
.
.
.
.
.
Memang bila tengok warna merah, bila rasa........Bawang merah mentah tadi di taruk pewarna sirap ros..!!! ha ambik kau nak sangat bawang warna merah...Aku dan wife hentam gelak terguling-guling...walaupun marah jadi lawak pulak..Dia ingat aku JIN ke makan bawang mentah taruk sirap ros...!!!


Lepas habis makan ( tapi bawang berperisa sirap ros tu tak makan la )masa nak bayar aku komplain kat bangla cashier tadi pasal bawang perisa sirap ros tu..Terkebil-kebil mata dia bila aku marah ( ntah faham ke tidak ) Aku siap tunjuk gambar yang diorang letak kat situ, ada murtabak dengan bawang jeruk merah. Dia angguk-angguk, ( tak tau la faham ke tak lagi )...pastu baru dia mintak maaf..dengan tergagap-gagap ( bukan tergagap, yang a..a...a... tu tapi tergagap tak berapa boleh berbahasa malaysia )..Dia bagi tahu yang petang baru ada bawang untuk murtabak tu. Aku marah la, tadi orang tanya, konfiden je cakap ada....mau aku sekeh kepala dia ni..
Gambar murtabak dengan bawang jeruk..

Ni pulak ada satu banner kat situ yang diorang buat hotel catering...hotel apanya, kalau setakat bawang murtabak pun ada masalah..!!
Aku bukan apa, rasa marah dengan pihak pengurusan Nasi Kandar Pelita la, restoran punya la banyak, patutnya sediakan lah seorang orang tempatan yang menguruskan restoran tu yang mana boleh berbahasa melayu dan faham apa yang pelanggan mintak. Sebab setau aku la, restoran Pelita ni bukan majoriti yang datang tu bangla atau orang luar, yang ramai local la..Takkan tu pun nak ajar, mana marketing diorang...Kan dah hilang satu pelanggan....Sebab aku takkan datang dah kalau tempat ada masalah macam tu, dan takkan rekemen kat sesiapa pun!!! Bukankan pelanggan tu Raja..!!

*** Disamping mempublish kat sini, aku juga buat aduan kat Nasi Kandar Pelita punya website...nak tengok diorang buat kerja ke tak

*** Gambar restoran tu aku tak tangkap, sebab hujan tapi kalau nak tengok, ni link dia..

27 ulasan:

saya YANA berkata...

haha... kelakar dia bagi bawang sirap tu... terok betul.. ckp je la xde ke.. ni nak tipu plak..haha..

Chik Att berkata...

nahhhh hambekkk hoooo .... nak bawang rona merah ...sekali ngan hati kalbu sekali merah menyala.... hahahahah lawak lawak

mariah berkata...

emm.. memang lucu tapi perlu diambil serius oleh pihal pengurusan kedai makan tu..

ambil lewa je, nak untung tapi tak bagi service yg baik..

xbaik lah!

--tiba2 marah pula :)

Dr. Rodzila Rodi berkata...

terbaekkkkkkkk la bro..
dah macam blog aduan rakyat la pulak..
bangla tu nak masuk raja lawak kot..tapi tak leh sbb utk rakyat malaysia saja..
terpikir gak..ni breakfast ktrestoran PELITA kat MALAYSIA atau BANGLADESH..huhuhu

My Life My World berkata...

Lawak ler pulak. Dalam lawak lawak tu lastly berasap lah pulak kan. Tapi murtabak tu memang nampak sedap :)

Fadzli Amir berkata...

saya YANA -Rasanya dia tak faham tu...atau memang dia ingat bawang merah taruk sirap ros..

Fadzli Amir berkata...

Chik Att-Ha tu la nak sangat warna merah..ha ambik..hehehe

Fadzli Amir berkata...

mariah-tu la, pengurusan diorang la...diorang memang sah2 tak tau apa..

Fadzli Amir berkata...

Dr. Rodzila Rodi -Kalu kita tak adu takkan nak suruh jiran sebelah adu lak...hehehe..memang rasa macam kat bangla je...hehehe..dah le rupa pun cam bangla..

Fadzli Amir berkata...

My Life My World-memang lawak..marah tu pun saje je..sebenarnya nak gelak tengok sorang2....memang sedap murtabak tu...

A.s.t.i.n.a berkata...

wkakaka adeh sakit perut gelak tau... kelakor part bawang sirap.. dah takde tu ckp jer lah takde.. ayomaaa

ske entry ini...

Fadzli Amir berkata...

A.s.t.i.n.a- tau takpe..nak marah terus nak tergelak tengok muka bangla tu...hehehe

Amir faiez berkata...

lah..len kali mkn la kt kdai roti bakaq yg abg ngah slalu p tu..baru lyann...

Fadzli Amir berkata...

Amir faiez- kedai roti bakar tu memang servis tip top.....sebab dia local...dia faham bahasa...

Ros berkata...

assallammualaikum...

aduhai...terkekek kak ros baca bab bawang merah sirap tu...

kebetulan ni...lidah kak ros masih terasa-rasa bawang sebab baru sudah makan nasi ada menu air asam...sedap gitu...

patut wajibkan pekerja rstoran kena tahu Bahasa Malaysia...boleh adukan kat en Mazidul..

rugi boss restoran tu...harga bawang kan mahal...

Cik Rimau berkata...

wakaka.. best ape makan bawang letak sirap tu.. sure seminggu ketiak hangit makan bawng tu... hak3

Fadzli Amir berkata...

Ros- tu la bawang air asam memang best..ni bawang mentah...hehehe

Fadzli Amir berkata...

Cik Rimau- Hahahaa...rasa sikit je, bila rasa sirap ros tu ..uwek...tak sempathangit lagi..

khairul berkata...

lepak kat pelita autocity pon best gak

Fadzli Amir berkata...

khairul- memang banyak branch dia ...

ShafiqIzwan berkata...

uish magik gila kapucino jadi kopi ais. HAHAHHAHAHAHAHHAHAHA!

tapi kalau dah banyak kali salah naik panas jugak bro..

ini la akibat kalau takde orang melayu jaga kedai.

Fadzli Amir berkata...

ShafiqIzwan - magiccc....memang magic bangla-bangla ni....ko marah le macamana pun diorang senyuuuummmmm je...

Szafwan berkata...

pk njang p la mkn kt roti bakaq 2.kt sna mmg best....

Fadzli Amir berkata...

Szafwan -memang best kat situ, layanan tip top walaupun mamak tu dah tua....cuma kalu kereta, susah sikit nak parking...

MAPPIAU berkata...

ayoyoyo bawang buh sos sirap?? hadoiiila tak penah di buat orang.

sabar je la dieorang ni tau hahaha.

Fadzli Amir berkata...

MAPPIAU- masalahnye diorang ni tak paham bahasa melayu..hehee

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. berkata...

kalau dah berniaga kat MALAYSIA kenalah ada juri bahasa. jgn la taruk semua bangsa asing kat kedai tue. nama pun nak berniaga kan?

hanginnnn je satu badan kan?

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails