Member Kamcing Anak Haji Amir

Jumaat, 25 Mac 2011

Bukit Bendera...

Hari selasa lepas, Bos tanya aku free tak ( maknanya ada apa-apa meeting tak )...aku cakap la aku ada appointment dengan orang Air con. Dia kata nak ajak aku pergi Bukit bendera, ada job kat sana. Terus aku kansel aku punya appoinment...hehehe...nak ikut.

Bila sampai sana, memang tempat ni tak dibuka pada orang ramai lagi, masih dalam pengubahsuaian. Tu la tujuan kami dipanggil ni pun, untuk design waiting area, kaunter dan macam-macam lagi la.

Masa tu la aku naik Trem baru ni ( trem lama yang warna merah putih tu dah dibuat muzium ). Akhirnya berjaya gak naik ( sebab sebelum ni dah 2 kali datang sini dengan family nak naik, tapi belum dibuka )

Trem masa memula nak naik..

Dah mula jalan...laju gak...masa naik ni kelajuan dia 6 meter persaat, mengambil masa 6 minit tuk sampai ke atas...

Kat depan tu tak tau sapa, diorang naik dengan management punya orang...

Tempat duduk dia...

Masuk terowong...

Keluar terowong....

Akhirnya sampai kat atas.....

Kat sini la salah satu tempat aku kena design...

Dulunya deretan kedai, nak dijadikan information kiosk...

Nak pergi ke kawasan bukit bendera...selepas keluar dari trem..
Pemandangan Pulau Pinang yang sempat dirakam...

Lorong keluar dari trem..

Ni pulak bila dah turun bawah balik...
Besi asal yang digunakan tuk kaunter tiket...

Penerangan tentang trem ni...

Ni projek kerajaan pusat tau...Barisan Nasional ( dulu la, sekarang dia serahkan kepada kerajaan Pulau Pinang )

Yang ni pun akan di 'dismantle' dan di design semula...

Sign board....hehehehe...satu malaysiaaa....

Gambar rel dari bawah...


Tapi diorang nak semuanya disiapkan sebelum akhir April...( dibuka pada orang ramai )..tu yang rasa macam tak sempat, dengan kerja yang banyak kat tangan sekarang. Bos tanya macamana, terus aku jawab, kalau ikut aku la, aku tak buat...hehehe....so tak tau lagi samada nak buat ke tak...sebab kami kena sediakan proposal dan quotation dulu, mungkin dapat kat orang lain ( sebab sekarang Penang mengamalkan ;open tender', tak macam masa BN memerintah dulu, semuanya bagi kat Bumiputra- tapi Kroni Um...o la...hehehhe...

Kongsi video yang aku ambil....

***Kalau nanti korang datang sini, design dia tak cantik tu bukan aku buat ok...kalau cantik tu kemungkinan besar aku design....hehehehe

31 ulasan:

FasiHaH SupiaN berkata...

hahaha yg cantik tu jugak yg dia punya.....kalau tak cantik,semua tak nak mengaku.hehe

mariah berkata...

teringin juga nak naik trem.. jujurnya tak pernah lagi sampai kat Pulau Pinang.. syukran untuk kongsi gambar...jadilah ye..

khairul berkata...

lama x p BB , last skali masa dating dulu2 hehe

Fadzli Amir berkata...

FasiHaH SupiaN - Hahahaa....tu la pasal...nak gak yg cantik2...hehehe

Fadzli Amir berkata...

mariah- memang lama dah diorang tutup ni...

Fadzli Amir berkata...

khairul- Amboi dating...sat2 pi tasik sm nor..sat2 pi bukit bendera...hehehe

Chik Att berkata...

baru dok tertanya tanya ... bukit bendera dah boleh naik ke tidak.....

MAPPIAU berkata...

belum penah sampai lagi ke situ. hehehe, musti kene terjah jugak nih :))

hahaha pesanan yang last tu ayat orang ngelat tuh okeyyy :p

Yan berkata...

Ingat nak singgah gak dulu. Rupa2 nya tgh upglading ye.. Bila dah upglading ni sure charge pun up..up..

♥ manje ♥ berkata...

asslamualaikum

kedai2 makan kat atas tu dorang 'upgrade ' juga ke? dulu2 gerai makan tak byk sgt pon ~

Prince Halilintar berkata...

pernah sekali je pergi..tu pun gan family mase kecik2 dulu..niat dihati mmg nak merase pergi lagi satu hari nanti kat bukit bendera tu..

toyolkiut berkata...

TK xpnh sampai sana lg..
nnti kita pastikan, cantik ke x ye..
klau x cantik sah2 la keje orang lain ye..
heehe..

bulan april? TK rasa masa tu suntuk la kan? boleh siap ke..

MOH KEMBARA berkata...

Salam Fadzli, oh dulu tahun 80an-90an depa guna trem lama, cukup seksa nak tunggu giliran naik atas. Dah upgrade ye? Harap2 baguih dan mesra-pelanggan, dan harap2 tak slow sngt cam dulu. Tapi Bukit Bendera memang nyaman...

ummi aina berkata...

wah!dah cntk tmpt tu..kamu ingat lg x masa akak p penang dulu,naik bukit bendera...masa tu kamu pn x kawin lg..masyaallah rasa tobat x nk naik dh,punye la sesak sampai kamu 'semput' terus....mencungap2 sb inhaler dh hbs....

imah berkata...

wah best 2...imah dh byk kali p penang tp xpenah dtg cni..nti kta wat trip p cni nk 1 family nk..

abg li:p td bwk inhaler x???kuikuikui

fazlinda berkata...

x pernah pegi bb walaupun dh byk kali pegi penang. dh upgrade ni blh la try....

Amir faiez berkata...

huh...sya d penah naik(suara angkuh)...hahahah...

Amir faiez berkata...

lju btoi tren tu...dlu naek slow ja...dah tu rmai plak...nk duduk pon xleh..bediri ja smpai atas..

p.i.n.n.y berkata...

x penah terpikir pun nak p bukit bendera sblm ni..lepas ni kita kena buat famili trip pg sana..mesti best ramai2...

Fadzli Amir berkata...

Chik Att -tunggu dulu la sampai kami siap design ye...hehehehe

Fadzli Amir berkata...

MAPPIAU - mai jangan tak mai...hahaha...memang ngelat sikit....

Fadzli Amir berkata...

Yan - tak ingat lak charge dulu berapa ringgit....

Fadzli Amir berkata...

♥ manje ♥- kedai2 makan tu kat dalam lagi...hari tu tak pergi ke situ, cuma kat stesen je...

Fadzli Amir berkata...

Prince Halilintar- mai jangan tak mai...hehehhe

Fadzli Amir berkata...

toyolkiut -memang pun macam tak sempat je rasa....hehehe...sila cek samada cantik atau tak...hehehe

Fadzli Amir berkata...

MOH KEMBARA - memang laju sekarang ni tapi tak best la...sepatutnya slow baru boleh menghayati keindahan....

Fadzli Amir berkata...

ummi aina- ingat lagi...memang ramai sgt tambah2 cuti sekolah...hehehe...masa tu acik kecik je lagi....tak tau mana gambar masa tu..kak ros ada simpan tak???

Fadzli Amir berkata...

imah- nanti kita leh gi...cuma kalu nak pegi satu family, pastu bersesak2 ramai org macam tak sesuai...

Tak bawak la pulak...nasib baik tak jadi apa2...heheh

Fadzli Amir berkata...

fazlinda- takpa , kalu ikut perancangan, bulan lima dah leh pegi.....

Fadzli Amir berkata...

Amir faiez -sekarang dah laju dah adik...tapi org tetap akan ramai la...heheheh

Fadzli Amir berkata...

p.i.n.n.y - boleh, cuma kalu abah pegi gak, takut dia bising je...sebab kat atas tu nak jalan naik bukit lagi....

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails