Member Kamcing Anak Haji Amir

Khamis, 24 Mac 2011

Kenangan SPM

Hari ni keputusan SPM dikeluarkan. Semua pelajar yang menduduki peperiksaan tersebut berdebar-debar menunggu keputusan diumumkan. Anak, cucu Haji Amir tak ada dalam senarai orang yang berdebar-debar tu...

Teringat aku kenangan 19 tahun dahulu semasa aku mengambil keputusan SPM ni. Pagi-pagi lagi abah dah hantar ke sekolah ( Sekolah Menengah Raja Shahriman, Beruas ) dengan Honda 70cc berlampu bulat dia. Abah tak banyak cakap, memang dia macam tu dengan anak-anak, atau dia pun berdebar-debar menantikan keputusan SPM anak lelaki pertama. Kalau tanya aku, memang la aku takut gila masa tu. Aku tahu abah, mak dan kakak-kakak aku tak begitu menaruh harapan sangat kat aku. Walaupun aku tak ada masalah displin dengan sekolah, tapi aku lebih banyak berangan dan melukis daripada mentelaah buku.

Aku jadi tak keruan bila sampai saja di sekolah. Abah tunggu diluar, mungkin dia pergi minum kopi atau apa-apa, kerana aku terus melangkah masuk ke dalam kawasan sekolah tanpa menghiraukan abah. Untuk menenangkan fikiran yang bercelaru, mata aku mencari-cari muka kawan-kawan yang sekamcing. Bila berjumpa ( setelah tak berjumpa hampir 3 bulan ) kami berlabun sakan, kurang la sikit perasaan bercelaru itu. Agak lama jugak, lebih kurang 45 minit untuk mendapat keputusan. Kami memasuki pejabat sekolah untuk mendapatkan slip keputusan peperiksaan. Bila sampai giliran aku, ya Allah dengan perasaan takut yang amat ( macam kalau tak lulus, itulah penghujung dunia bagi aku )...Dengan lafaz Bismillah, aku tengok keputusan di tangan aku...Yess..!!!! Alhamdulillah....Aku sendiri tak menyangka dapat keputusan tu..!!!!

Setelah bersalam-salaman dengan kawan-kawan, aku keluar dari kawasan sekolah mencari abah. Abah nun jauh ditepi jalan besar, menanti aku dengan muka masam ( biasalah abah bukan buleh tunggu lama, mesti akan marah punya ). Dia langsung tak tanya satu pun kat aku. aku terus naik motor, balik ke rumah...

Bila sampai ke rumah, arwah mak ada kat rumah arwah tok ( rumah tok bersebelahan dengan rumah kami ) , duduk ditepi pintu menunggu aku gamaknya. Bila turun moto, aku terus pergi jumpa mak.

Mak tanya, " Dapat berapa Li..?"

Aku buat-buat muka sedih, sambil menjawab.." Tiga...." aku mengusik...

Mak semacam sedih, sambil menghulurkan tangan mengambil slip keputusan dari tangan aku...
Bila mak tengok je slip tu, terus dia tersenyum dan aku nampak jelas air mata kegembiraan bergenang di mata mak...

Mak menghulurkan tangan.. " Tahniah.." kata mak pendek...

Aku sambut tangan mak sambil tersengeh.....Aku rasakan pada masa tu adalah saat yang paling bahagia dalam seumur hidup aku....Aku membuatkan mak menangis kerana kejayaan aku...Alangkah indahnya..!!!!

*** Walaupun dapat 18 agregate tapi macam biasa la BI dan Math aku cukup-cukup makan je...Tapi kenangan melihat mak tersenyum sambil matanya bergenang dan ucapan tahniah mak terus melekat di sanubari aku...Cerita ni pernah aku ceritakan pada adik aku, Daud( Firdaus ) untuk memberikan dia motivasi sewaktu masa dahulu....

32 ulasan:

http://aniesandyou.blogspot.com berkata...

1.4.1999 cant forget this date.. amik result dgn baju serba hijau ;-)

Fadzli Amir berkata...

http://aniesandyou.blogspot.com - wah..kaler hijau lagi tu... Aniesa, nak bagi tahu yang tak boleh nak membalas kunjungan sebab bila klik dia tulis profile not available...

imah berkata...

tahniah abg li..imah x berkesempatan nk wish 19taun dlu sbb imah pun xtau SPM tu apa time 2...sedih imah bca entry ni..bergenang air mata imah(imah cover sbb kros kt sblh..kl x dh menitis dh)..imah pun teringin nk wat arwah mak menangis dgn kejayaan imah tp xsempat..tp xpa sbb imah masih lg mempunyai kesempatan utk buat abah menangis tgk kejayaan imah..:)

nisa berkata...

Kenangan masa SPM, yang saya ingat masa amik result tak tengok terus, balik rumah baru tengok..pastu kurung diri dlm bilik, bila dh tengok result baru keluar tersengih2 mcm selipar koyak...tunjuk kat mak ayah terus, lepas tu terus p celebrate..hehehe...time saya dh tak ada pangkat2 dh...

Fadzli Amir berkata...

imah- nak tulis ni pun bergenang air mata...ya tunjukkan kat abah dan kami semua..!!!

Fadzli Amir berkata...

nisa- hehehe..sekarang takdak dah pangkat2 ni...tersengih macam selipar koyak ( HKLBR )

Ati Masrif berkata...

as salam

kenangan yang indah untuk
seumur hidupkan


^_________^

mariah berkata...

saya pula naik bas je, pergi sorang-sorang.. jd org pertama pula tu amik result, dah yg lain tolak2.. :).. alhamdulillah, lebih dari expectation lah..

ummi aina berkata...

akak pun dh lupa saat tu tp akak ingat lg sampai skrg satu peristiwa masa sblm li ambk spm,kira2nya masa study week laa...akak ni kan suka mengemas rmh,kemas punya kemas punya kemas..lps tu p bakar benda2 yg rasa2nya dh x guna...mlm tu kamu tanya akak "kak ros ada nmpk buku li x?".."buku ape?" akak tanya balik. "buku tulis,dlm tu ada nota2 penting li salin dari cikgu" rupa2nya masa kemas2 tu akak dh 'terrrbakar' buku kamu.....dan ada satu ayat yg akak ingat sampai skrg..kamu kata"x tau kak ros sape suruh bakar buku li ,dh nk baca x blh nanti kalau x lulus kak ros la punye pasal..." akak punye la takut..hari2 doa supaya kamu lulus dgn cemerlang....agaknya berkat doa akak sama la kamu lulus dgn baik...alhamdulillah..tp kenangan dgn mak mmg best,mak sentiasa cool..sentiasa bagi perangsang kat kita walaupun kadang2 kita x dpt bagi apa yg mak harapkan...mak selalu ckp "x apalah lain kali cuba lagi,anak2 mak semuanya pandai2 x ada yg x pandai..." tp syg mak x dpt bersama dgn kita sampai saat ini cuma yg ada hanyalah kenangan bersama yg setiap dari kita pasti merasai kemanisannya..mak..anak2 mak sentiasa merinduimu..cuma doa yg dpt kami iringi mak dialam sana......

Prince Halilintar berkata...

kite pun akan rase gembira sgt klu parent kite gembira kan..kenangan yg perlu diingat utk cite kat anak cucu nanti..hahhaha

Hanis Azla berkata...

bila imbau balik zaman2 ambil result SPM tu, debarannya masih terasa sama.. mmg tak boleh nak lupa sampai bila2..

MAPPIAU berkata...

alahai..touching sungguh citer fadzli ni tau... memang satu kepuasan bagi kite sebagai anak bile dapat melihat ibu menangis kerana kejayaan kite kan :))

Fadzli Amir berkata...

Ati Masrif - memang kenangan terindah bila bersama arwah mak...

Fadzli Amir berkata...

mariah- kalau keluarga kami, mesti abah yang nak hantar...

Fadzli Amir berkata...

ummi aina- memang tak ingat langsung kisah buku nota kena bakar ni..tapi yang pasti, Kak Ros memang suka mengemas dan buang/bakar semua barang...hehehee...tapi tang yang mak kata anak2 mak semua pandai tu, ingat...

Fadzli Amir berkata...

Prince Halilintar- dapat pahala tu mengembirakan mak bapak...

Fadzli Amir berkata...

Hanis Azla - ya la, macam hidup dan mati....kalu fail habis la musnah masa depan..macam tu la...

Fadzli Amir berkata...

MAPPIAU-rasa nak mengulangi semula kejayaan2 tu tapi tak ada la...

p.i.n.n.y berkata...

patutla anak mak sume pandai2..berkat doa mak..alhamdulillah...

toyolkiut berkata...

18 agregat zaman tu mmg sngt cukup bgus.. sama mcm budak sekarang dpt 15A.. kan?

TK malu la nak cakap, TK gagal bahasa melayu.. TK buat karangan 2 perenggan, lebih kurang 5-6 baris je.. malas sungguh!
huhu..

fazlinda berkata...

tak boleh nk komen sbb air mata mengalir laju.....

Fadzli Amir berkata...

p.i.n.n.y- bertuah dapat mak macam mak walaupun sementara...

FasiHaH SupiaN berkata...

xtahu agregate tu kiraan macam mana..hehe tapi, memori lama, memang tak mudah padam..lagi2 hari2 penting macam ni...

Fadzli Amir berkata...

toyolkiut - Huihh..15A..tak lah sampai macam tu...tapi kalu tak berjaya SPM tak bermakna tak berjaya dlm hidup TK..

Fadzli Amir berkata...

fazlinda - Li nak siapkan entry ni pun jenuh lap air mata......memang sedih kalau teringatkan kenangan dgn mak...

Fadzli Amir berkata...

FasiHaH SupiaN- thanks sudi singgah...memang hanya tinggal kenangan ke yang masih tersimpan...kemas

Ct Aja berkata...

zaman sekolah best...klu blh undur nak masuk sek smula...hehheee

Amir faiez berkata...

im crying right now....

Fadzli Amir berkata...

Ct Aja- tu la...masa belajar dulu, malas, pastu nak kerja sesangat..bila sekarang ni rindu pulak nak sekolah...hehehhe

Fadzli Amir berkata...

Amir faiez- its ok to cry.....

faizal berkata...

salam semua,
bile tgk je entry nih rs nk sgt komen. hati batu mcm ijal pn blh berlinang gak la. rindu kt mak...

kenangan ms ambik SPM.. hmmm..
1 je prkataan yg msih ingt kluar dr mulut abah..

klau hang tak lulus, hang p berambus.. biasa la anak yg pling nakal skali dlm keluarga.. terima kasih semua kt smua anak2 hj amir
- kak long, kak lili, kak ros, kak linda, abg li, pini, daud, imah n adik.. bg byk nasiht n support. yg paling penting kt abah, klau dulu dia tk halau ijal, tk tau la la ni jd apa... klau mak ada mesti bangga wlaupun ijal jd cikgu cabuk je kan.....

Fadzli Amir berkata...

faizal - salam ijal...takpa lah, yg buruk jadikan sempadan, yg baik jadikan tauladan....semuanya jadi kenangan dan pengalaman buat kita, tak kira baik atau buruk kan...

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails