Member Kamcing Anak Haji Amir

Jumaat, 8 April 2011

Menjadi tanda tanya..??

Assalamualaikum.... Dipagi Jumaat yang mulia ini, aku nak cerita sikit perkara yang terjadi semalam. Semasa lunch hour, aku dan member office pergi Komtar, jalan-jalan cari makan. Lepas makan serba sedikit kitaorang melilau masuk Pasific ( bahagian makanan kat bawah ) tuk beli air. Masa nak bayar kat kaunter tu, depan member aku tu ada seorang kakak bertudung dengan anak dan member dia. Dia pun nak membayar harga barang yang dia beli gak, apa yang aku terkejut biawak tu ialah dia beli 2 tin beer cap kepala harimau...!!! Aku tanya member office aku ( orang cina ), dia nampak tak apa yang pelik. Dia cakap dia nampak. Kaka tu siap senyum-senyum lagi kat cashier tu... Hairan...Rugi pulak tak menyibuk tanya kat kakak tu, beli beer tu untuk apa... Member cina aku kata mungkin jiran kakak tu yang pesan suruh beli. aku kata mana boleh, beli ka, hantar ka, bawak ka, semua sama je berdosa macam minum...Menjadi tanda tanya sampai sekarang...?? Pada sebelah petang pulak, masa aku tengah sibuk buat drawing, boss dan member-member office yang lain bising-bising, heboh...! Diorang tengok ada seorang perempuan india ( dalam lingkungan 40an , yang nampak macam drug addict )tengah mandikan anak dia ( dalam lingkungan 2 tahun ) tepi jalan kat depan kedai lampu ( depan kedai ni ada paip air ). Dia mandikan anak dia pakai air paip tu, dengan sabun tanpa menghiraukan mata-mata yang memandang. Insaf aku melihat budak kecik tu menangis masa mak dia menyabun seluruh muka dengan sabun buku. Boleh diorang hidup dengan mandi kat paip tepi jalan je. Teringat pada anak-anak. Lepas mandi, anak dia dilapkan dengan baju yang anak dia pakai tadi....sedih tengok...Macamana diorang hidup, menjadi tandatanya sampai sekarang,,??

17 ulasan:

Fadzli Amir berkata...

Lagi satu musykil aku punya post ni, aku dah buat perenggan dah elok2..tapi dia keluar takda perenggan, macam budak2 sekolah rendah buat karangan da...menjadi tanda tanya sungguh????

saya YANA berkata...

dorang da terbiasa.. kalau kita yg tak terbiasa cam ne? menjadi tanda tanya juga tu.. haha... kesian...

teroknya akak yg bertudung tu.. ish2.. beli dpn anak dia tu... hmm... apa jadi bila besa anak tu nnt? menjadi tanda tanya juga...

ayu-zaimi berkata...

ish3....troknyer akak bertudung tu beli beer nak wat erk???...awat hang x kpoh2 skali?...heheheh...

pasal akak yang mandikan anak dia tu, mayb tuhan nak kita menginsafi dan bersyukur ngan nikmat pemberian-Nya....

toyolkiut berkata...

apabila bnyk melihat, kita akn bnyk btanya..
tp sstengahnya btnya dlm hati je..

bertanya jg ni, bila la agaknya TK blh bjumpa dngn anak2 hj. amir ni..

azmnor berkata...

Salam Jumaat Fadzli...

Setiap berlaku tu adakalanya mejadikan kita byk berfikir dan mensyukuri nikmat Allah...

tp memang tak patut kakak tu...kalau dia muslim tentunya tindkan nya mengundang bala dr Allah....nauzubillah.....

Chik Att berkata...

amar maaruf nahi munkar ...
patut tanya akak tu .... kot2 dia tersilap ambik air ...... la ni yang halal dan haram pun ... sama ja bentuknya ...
yang paling hampas..... depa letak satu tempat dengan yang halal......

India tu ..... aku simpati tak tau .....
kalau melayu mungkin kot ....

Chik Att berkata...

menjawab komen ... musykil lak...

kooo bela hantu kot... hahahahaah

Ct Aja berkata...

kecian nye bdk kecik2... kite patut bersyukur dgn khdupan kite skang kan...

yg kakak 2 pun confuse gakkan... harap2 la bukan dia yg minum... Bila sy tgk cerita "aku masih dara", "syurga cinta" dll, rase cm ramai gak manusia yg kat ats dunia ni yg anggap benda2 kecikkan, senang crita, "umo masih muda, sampai mase taubat hbs crita"...moga diorang dpt petunjuk dari Allah...

ShafiqIzwan berkata...

musykil pasal perenggan pon ada ek haha

imah berkata...

hahaha..imah rsa penyakit musykil ni berjangkit daaa....
imah rsa kakak 2 sebenrnya bkn melayu & xpkai 2dung..dia pkai 2dung pun sbb sblm pegi bli beer 2 dia p kdai gunting rmbut dlu..alih2 mamak gunting rambut terslh gnting rmbut dia n trbotakkn kepala dia..2 yg dia menyamar 2 sbb xnk malu..hehehe

hahaha..amacm, best x cerita imah...

Amir faiez berkata...

adik rase hairan ble sume org hairan dan pelik....bale bale...saye ni bsok ad seminar ni...huh...

Cikli berkata...

hidup ini penuh tanda tanya...
kadang-kadang kita perlu menyibuk juga untuk bertanya.

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??
kereta gear auto dan gear manual

kita ni tak semua senang tak semua kaya tak semua hidup kaya raya...

bila baca memberi kesan plak kat hati.... kena tanya diri kita... kita sebenarnya 1000 kali baik dari mereka... kesian kan....

bunga berkata...

mmg menjadi tanda tanya..entahlah..sedih mengenangkan perempuan bertudung n sayu mengenang buadak 2..

ja hassan berkata...

jgn memandang sesuatu dgn mata kasar je.. mungkin ade sesuatu yang kita tak tahu... kenapa membuat andaian sekiranya tak tahu perkara sebenar? kan jadi fitnah kalau tak betul? kalau nak tahu... kenapa tak ringankan mulut bertanya? hidup setiap kita tak selalunya sama jalan dan liku yang dilalui.....

Pn. Liza Mahmood berkata...

Assalamualaikum,

Kalaulah Cashier tu ringan mulut blh cakap begini "Eh Kak, ni air Beer, haram utk org Islam. Kakak salah ambil ke?" Kak Liza rasa tdklah melanggar etika kerja dia kan?

Manalah tau kalau si Kakak tu jwb "Taklah, saya bkn Islam, tudung saya pakai nak elak habuk & asap kereta je"

Manusia oh manusia...

Kasihan dgn si anak kecil yg dimandikan di tepi jln tu. Anak2 kita semuanya bagaikan dilahirkan di atas dulang emas.

MAPPIAU berkata...

alahaiii siannyer budak kecik tuh, sangat sedih tau bile tengok keadaan macam tuh. ishhhh rindu plak kat anak kat umah tsk tsk tsk

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails