Member Kamcing Anak Haji Amir

Khamis, 21 April 2011

Mari Melukis 2

Oleh kerana sambutan yang menggalakkan dalam kelas melukis yang lepas, hari ni kita belajar macamana nak lukis rumah pulak ok. Barang-barang yang diperlukan, masih lagi sama seperti kelas yang lepas, seperti kertas putih, pensel, pen dan pemadam jika perlu....

Macam biasa, mulakan dengan Bismillah, pastu buat satu garisan horizontal...dan satu garisan vertikal...untuk mengagak kat mana point dia...


Lepas tu mula buat lakaran bumbung......ikut la nak buat bumbung lima ka, bumbung minang ka...takdak bumbung pun boleh..


Pastu ikut suka la nak buat berapa tingkat...kalu rasa banyak duit buleh buat 18 tingkat....ikut kemampuan aku, dua tingkat je...


Tambah la apa yang patut, porch ke kolam renang ke...tingkap ke....


Bila agak dah puas hati, buleh la ink kan lakaran tadi mengikut citarasa sendiri...




Kalau rasa tak larat, pergi la toilet ka, pantry buat kopi ka...Pastu sambung ingking balik.....








Last sekali touch-up la dengan shadow ke hape yang korang nak buat....






*** Jangan kutuk rumah aku lukis ni tak elok, korang kutuk le arkitek dia yang mereka rumah tu..aku cuma lukis rumah asal dan tambah/ tukar bumbung porch dan tambah bumbung pergola kat tepi tu je...hehehehe...Tapi kena la lukis semua, nak bagi owner tengok macamana kalu dia jadi burung pastu tengok rumah dia dari atas ( bird's eye view ).....Lagi satu ni rumah semi-D, so yang sebelah kanan tu owner lain, tu yang aku biar kosong je.....hehehehe







33 ulasan:

Daddy Ziyyad berkata...

huhuhu...aku tak mampu nak lukis macam ni..tangan ku kayu...:P

TheChekJah berkata...

dpt tgk pon jadi la... tak nak menambahkan seni pada lukisan... hahaha

Chik Att berkata...

huh jeles.....
lukis rumah lidi bleh laaa

Mie berkata...

Cantek banget Fadzli.. terkagum saya..

Ila berkata...

wah,pandainya lukis...saya lukis org lidi pandailah...huhuu...

Fadzli Amir berkata...

Daddy Ziyyad- Walaupun tanganmu kayu, tapi kau ada jarum penyuntik yg boleh menyuntik tanganku ini...hehhehe

Fadzli Amir berkata...

TheChekJah- mana tau nak tambah gambaq burung terbang ka...kucing mengiau ka..

Fadzli Amir berkata...

Chik Att - rumah lidi ok pe...boleh digandingkan ngan org lidi...hehhee

Fadzli Amir berkata...

Mie - hehehe....biasa saja...

Fadzli Amir berkata...

Ila- org lidi pun ada seninya tau..hehehe

Yan berkata...

aduoiiii.. tak pas2 ni melukis. tangan ni mmg bukan dijadikan utk jadi pelukis lah..

jadi pemakan je boleh..heee

Fadzli Amir berkata...

Yan- pemakan dan pencarik makan dan sudah semestinya pemasak kan....hehehehe

Prince Halilintar berkata...

fulamak...blh la nak minta tlg lukiskan rumah ...hahaha

Cik Embun berkata...

maaf.. tangan CCE x bedung... kih3~ kalau lukis rumah mesti jadi tiang rumah ja.. hahhahaa

khaifaiz berkata...

Kekadang ada juga niat nk lukis rumah, bila lukis punya lukis, orang lidi yang aku lukis. Adakah aku sgt taksub ngan orang lidi.. ngeh ngeh ngeh

saya YANA berkata...

bape lama amik masa melukis ni.. hehe... Yana pon pelu kan sesorg untuk wat pelan ruma ni. nak besarkan.. hohoh...

mariah berkata...

pening2....... :).. enta sgt berbakat.. mmg sesuai dgn kerjaya..

imah berkata...

wah..cntik2..nmpk cm senang je abg li lukis..nti bleh lukis umah imah plak..pas 2 bleh dpt diskaun..kira harga adik beradik..hehehe

azmnor berkata...

salam fadzli...,

cheiiiwahhhhhh..., cun laa ko lukis fadzli...suka tengok...dulu teringin gak nak belajar lukis cam tu tp tak cukup kepandaian...mmmm

khairul berkata...

tabik spring la ! tangan seni ni

Fadzli Amir berkata...

Prince Halilintar- heheheh..mintak tolong??..rumah yg tak terlukis lagi banyak ni...

Fadzli Amir berkata...

Cik Embun- eh salahkan tak bedung pulak...hehehhe..memang mula ngan tiang lama2 jadilah rumah

Fadzli Amir berkata...

khaifaiz-ok le tu..jadik gak org lidi...jgn tak jadi langsung...

Fadzli Amir berkata...

saya YANA-dalam 20minit siap la...hehehhe

Fadzli Amir berkata...

mariah- biasa2 saja....hehehhe

Fadzli Amir berkata...

imah- no prob...tapi kena kerja la dulu...hehehhe

Fadzli Amir berkata...

azmnor- biasa2 je..aku pun dulu praktis..

Fadzli Amir berkata...

khairul- hahahha...tangan macam org biasa je...

Cikli berkata...

comel bro.
satu hari nanti hang kena lukis teratak aku.

Fadzli Amir berkata...

Cikli- InsyaAllah...

Amir faiez berkata...

ni bley design rumah kita tok 8 taun pnya tu...hehehe..

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??
Honda ex5 dan Honda wave

uihhhhh dulu pernah ade kawan tangan dia lukis apa pun jadi sekarang dia kerja lukis plan rumah... eeemmm hujung minggu dok buat lukisan muka orang pakai pensel duit masukkkk wooooo

fazlinda berkata...

dia ni lukis apa pun suma jadi. bila nk lukis gmbr km sekeluarga. free je kan? kan?

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails