Member Kamcing Anak Haji Amir

Jumaat, 12 Ogos 2011

Aneka kuih untuk berbuka

Kat negara kita ada bermacam jenis kuih. Namanya, rupa nya terkadang pelik-pelik dan ada yang yang kita tak pernah dengar, nampak apatah lagi makan. Di samping itu nama dia tak menggambarkan rupa si kuih itu langsung. Mari kita selusuri.....




Kuih paling gangster= Lompat Tikam
Aku suka kuih ni memang best....rupa pun nampak cantik..




Kuih paling sexy= Puteri Mandi



Seingat aku pernah makan masa di Kelantan, lepas tu tak nampak kat Penang ni...






Kuih paling keji= Taik Itik



Yang ni pun rasa tak pernah makan...hehehe...asal kelantan jugak rasanya..






Kuih bajet cute= Cek Mek Molek



Yang ni pun best, manis-manis gitu...





Kuih untuk awet muda= Seri Muka



Selalu makan. Dulu arwah mak memang selalu buat.....Cuma yang tak suka kalau warna hijau tu terlalu nampak artificial...hehhee





Kuih paling alim= Kuih Ketayap



Ok jugak la kuih ni, kalu takde songkok, ketayap pun berguna jua....hehehe






Kuih penyakit lelaki kronik= Batang Buruk



Huih..ni masa raya memang salah satu feveret ni...





Kuih suka pukul= Kuih Lompang



Ummi selalu beli kalau pergi beli kuih...






Kuih dalam zoo= Badak Berendam



Jarang nak jumpak kat Penang ni...Teringin pulak..





Kuih paling mahal... Jala mas



Langsung tak pernah rasa...tak tau le macamana rasa dia..






kuih paling tenteram = biskut makmur



Ni pun best, rasa dia ala-ala biskut arab...( arab pun tak buat biskut tu ..hehehe)












***Copy dari FB " Angah Fiza" Thanks sebab bagi copy....manakala gambar dari pakcik google...

20 ulasan:

Adylia Qarissa berkata...

kebanyakkanya kuih dari pantai timur

Lya Colours berkata...

paling suka cik mek molek. nak buat pon tak rumit

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ berkata...

kuih ketayap .....mak selalu buat bulan puasa ... sdapnya...

Cikli berkata...

ada satu kuih payah nak makan.
kuih koci

♥ manje ♥ berkata...

biskut makmur tu ler paling best! kalau takde raya kita cam tak lengkap... bila makan dia berderai penuh mulut... waaaa best! ~

Arizakiah berkata...

Rasanya kuih makmur dan batang buruk tak sesuai untuk berbuka...berserdak..nanti tak cukup 1 jag air laicikang nak mengiringinya....hi..hi.,.hi

Lompat tikam .puteri mandi, tahi itik,jala mas dan cek mek molek tu kuih kelantan.kalau fadzli datang sini, kat bazaar ramadan memang berlambak. tapi akak suka tepung pelita.

Edy Fee berkata...

macam2 name..lucu giler..kahkahkah
hurmm penah gak jumpe nama2 pelik tu...geli hati tambah2 agy nama2 yang takleh blah tu

Ct Aja berkata...

wah sedapnya lompat tikam...laparnya..hi3

khaifaiz berkata...

sedap2 nampak kuihnya... aduhai

miloais berkata...

tengok gambo je... dah terliur
adehhhh!~

Prince Halilintar berkata...

kuih raya takde ke..hihi

khairul berkata...

Ramadhan kali ni baru beli donut ja..ntah la ..rasa malas nk kesana mc thn2 lepas

pB berkata...

jala emas tu sedapppppppp

buah tanjung lagi sedapppppppp

Hanis Azla berkata...

mmg best kan kuih2 ni.. hari2 biasa selalunya tak teringin sangat.. bila bulan puasa mmg mencari2.. Selamar berpuasa yer utk awak sekeluarga..

**::CIKNUURUL::** berkata...

jala mas tu pon xpernh mkn,.ape rse die ek,.ehehe,.pling best kuih cek mek molek,.senang,.fuh!,.dn sedap,.


salam snggah kali pertama d sni,.keep it up blogging,.:)

cik pha berkata...

penah dtg klantan? hee kat sini memang semua kueh sedap2

ILA HonEyBuNNy berkata...

hehe...

macam2 jenis kueh n gelaran ada kan..ngeh3...

nak makan kueh seri muka la..ehheh

Afzainizam berkata...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip Pemeriksaan servis kereta

akok panas tak dok kerrr wehhhh... guane ni mane nok cari kat area JB ni

imah berkata...

sedapnye nmpk kueh2 ni..teringin nk rsa..yg paling teringin kueh yg first,lompat tikam..tp apa relevannye nma kueh 2 dgn rasa die???

angah fiza berkata...

hik hik.. siap gambo lg...

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails