Member Kamcing Anak Haji Amir

Sabtu, 22 Januari 2011

Mengidam Tepung Bungkus Mak Lang..!!

Pergi pasar malam, nampak ada satu makcik jual tepung bungkus. Rupa dia ( bukan makcik tu la, tepung bungkus tu ) macam best je. Teringat dulu rasanya arwah mak pernah jugak buat kuih ni. Tapi selepas mak tak de, rasanya Mak Lang Rosnah ( Mak Mentua Kak Ros ) yang memang buat kueh untuk dijual di kedai Berahim. Kueh tepung bungkus dia, perghhh....lengkap, dengan lemak, manis, berminyak, bau daun pisang.....

Selalu kalau pergi kedai di Penang, kadang-kadang tanya jugak kalau ada tepung bungkus. Tapi tengok bungkusan luar dia dah tahu tak dapat menandingi kueh tepung bungkus kesukaan, buatan Mak Lang. ada yang nampak ok, tapi bila makan, fail..!!!

Apa-apa pun Chinese New Year ni aku nak balik, nak suruk Mak Lang buat kueh tepung bungkus kat aku...Ni dah rasa macam mengidam tahap lapan bulan dah...!!!!

Ni la Mak Lang Rosnah aku....

** Sekarang satu dunia dah kenal Mak Lang yang memang terror buat kueh Tepung Bungkus...Harap-harap ada diskaun...hehehehe..( tak tau la dia nak buat ke tak )

31 ulasan:

Izzlorna berkata...

slm...Lorna suka gak mkn kueh nih :)nnt wat entri lepas kempunan makan ya aftr chinese new yr ;p
request siap2 arrr...hehe

Fadzli Amir berkata...

Izzlorna -Waalaikumsalam... Amboi...dah request siap2...heheheh..InsyaAllah....

Dr. Rodzila Rodi berkata...

salam..
wah..mak lang fames..

tapau n hantar kat melaka..
tak pernah rasa kuih tu..
tp wajib wat entri tu..(tu pun kalau mak lang nak buat kan..hihihii)

misSbLurRy berkata...

bukan sombong atau bongkak...
tp sya mmg x reti mkn kuih tradisional....erm agak sadis...

sbb ramai kata kuih itu sedap kuih ini sedap....

adoi2..tekak x moh telan

Fadzli Amir berkata...

Dr.Rodzila Rodi- waalaikumsalam..ehehehhe...Dr pun request gak...siap nak tapau lagi...tentu mak lang suka...hehehhe

Fadzli Amir berkata...

misSbLurRy - heheheh....walaupun tak tertelan yang penting kejujuran...mengaku yg tak boleh telan...Er...kena kunyah dulu baru leh telan...hehehehhehe

ShafiqIzwan berkata...

mengidam jugak ni masakan mak. x saba nak balik. huhu.

Fadzli Amir berkata...

ShafiqIzwan- Balik jangan tak balik...beri satu pelukan wat mak shafiq...k

Arizakiah berkata...

Kuih tu asalnya dari kelantan...kat kelantan memang senang nk dapat.

fazlinda berkata...

I still remember,those days,we never buy kuih for breakfast.Mak akan masak segala mcm jenis kuih. You name it, you got it. Example - kuih lopes, kuih bengkang, karipap, tepung bungkus, lepat (segala jenis lepat), serimuka, kuih bom, cucur badak, kuih kosui, kuih kacang. Mak jugak akan masak nasi lemak, nasi lemuni, pulut udang, pulut tanak ngan inti kelapa or ikan masin,roti canai telur, lempeng pisang, kuih cakoi. Mak akan start buat kuih right after asar. She will look for daun pisang, cari ubi or ayak tepung. Yg best, mlm tu jugak dh dpt makan. Walaupun hidup kite susah dulu, tapi mak akan buat kek for our b'days. For me the cake is the BEST eventhough just cake biasa.
Mak jugak akan masak mi rebus or laksa for the celebration.
Dah 16 tahun berlalu.... I MISS MY MOM SO MUCH......

imah berkata...

i miss my mom too...sedih bca klinda pnya komen..imah xbrapa igt sgt bab2 mak wat kueh sbb kecik lg msa 2..imah just tgk gmbr je la yg mak wat kek utk bufday adik..

pasni ni msti mak lang femes punya..bkn mak lang fairos tp mak lang rosnah..hehehe..bleh dpt diskaun..

Fadzli Amir berkata...

Arizakiah- kak, kat sini pun banyak, cuma yang tak bestnya tak sesedap atau secomel atau sekuality yg pernah saya rasa dulu...di kampung...memang kat kelantan banyak kueh2 tradisional yg tak pernah kita lihat...

Fadzli Amir berkata...

Kak Linda- Me too....yup, just name it, u got it...teringat kek batik ber ising hijau dan bersalut kelapa kering pada hari jadi yg ke 16...

NuSaNa NoSa 91 berkata...

kuih nih.. yes2~ keen tau.. tp, keen suke mkn kt bhgian inti dia je.. bhgian xde inti, keen xsuke.. hik3~ ^_^

Fadzli Amir berkata...

Imah- .....:)

Fadzli Amir berkata...

NuSaNa NoSa 91( keen )-kalau saye la,dua2 part best..yg tak berinti tu menyeimbangkan kemanisan inti tu..dua kali ngap habis...hhehehehe

fazlinda berkata...

Lee, dulu kite pggl kek tu kek kuda belang...

mohd sasuke berkata...

sedapnye tepung bungkus..lapar2...

Fadzli Amir berkata...

kak linda- A'ah la..baru ingat..kek kuda belang....hehehe..kaler kuning ngan coklat...masa mak buat tu berebut2 nak jilat guna jari kat lebihan tepung/adunan yg belum dimasak..

Fadzli Amir berkata...

mohd sasuke- mai le sini kalu nak makan..hehehehe..time kasih sudi berkunjung

AIMAN berkata...

hoihhhh kuih feveret aku jugak nie.. bulan posa wajib maw beli makan ngap2.. sodap eh..

Amir faiez berkata...

adik ingt tem berebut2 nk mkn adunan tg lbeh2 tu je..rsanya suma org nk mkn yg tu....adik xingat la gmba yg mna mak buat kek tem besday adik tu imah...

bidadari berkata...

salam..

lain macam jer bunyik mengidamnya tu...:)

imah berkata...

adik-ada la adik dlm album kt umah..time 2 rsenya adik kecik lg cm ehsan..gmbr 2 kt depan peti ais lma wrna ijau..

Fadzli Amir berkata...

AIMAN- bulan posa semua kuih sedap Bro...hehehehe

Fadzli Amir berkata...

bidadari/Ateh- hehehehe...tajuk kena power...baru la mak lang saye nak wat kuih tu...

Fadzli Amir berkata...

Adik-hehehehe..tapi sekarang tak pulak rasa teringin....kenape ek..?

Fadzli Amir berkata...

Imah- semua gambar tu ada kat umah abang li la...nak scan masuk lap top...heheh

Yan berkata...

Salam Fadzli,

kuih yang akak suka ngidam gak. Mak buat paling best...Waduhh jadi pingin nih..

Fadzli Amir berkata...

Yan- itu lah Kak, yg beli semua tak best....pingin juga ini....

Amir faiez berkata...

abg li- skrang ni xd org buat kek..cne nk teringin..

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails