Member Kamcing Anak Haji Amir

Jumaat, 11 Februari 2011

Sembelih Ayam

Bila balik kampung, memang abah akan suruh sembeleh ayam. Sementelah pula semuanya kaki kemaruk nak makan ayam kampung. Tapi sebelum makan, kerahan tenaga harus dibuat untuk menyembeleh dan bersiang ayam...Renyah sikit tapi enjoy, sebab boleh buat beramai-ramai bersama keluarga. Masa ni la nak beramah mesra, sakat menyakat, bergurau sendi..hehehe

Kami sembeleh tak banyak dalam tujuh ekor je, tu pun besar-besar. Tapi ayam muda, sekor je ayam tua. Perancangannye nak buat BBQ malam nanti disamping lauk untuk makan tengahari..






Daud menunggu ayam yang sedang ditangkap oleh Adik( berada dalam reban )sambil Safwan jaga pintu..









Daud sedang membuli Safwan...hehehe










Lagi membuli, siap tolak-tolak lagi. Tau kat mak dia, habis...











Tu dia dua ekor dah ditangkap..











Safwan masih menjaga pintu reban dari terbukak...Reban ayam pun kunci pakai mangga, untuk mengelakkan kecurian...






Irfan yang menangis, mungkin takut satu hari nanti dia pun akan kena buli ngan bapak-bapak saudaranya yang brutal...hehehhe ( rasanya dia diusik oleh bapak-bapak saudara tu )


























Ayam Peru / ayam Belanda / ayam Turkey...tapi ni ayam Haji Amir punya....Tak boleh sembeleh lagi, muda..








Ayam dikumpulkan untuk disembeleh..Semua teruja untuk sama-sama tolong...tolong tengok..














Safwan yang dipaksa memegang ayam oleh bapak-bapak saudaranya...bukan ape bagi ada pengalaman sikit...















Mengajar Safwan yang first time pegang ayam untuk disembeleh sambil diperhatikan oleh bebudak dengan tekun dan penuh minat...










Safwan yang agak kekok, tapi berjaya jugak dalam misinya memegang ayam untuk disembeleh, sambil diperhatikan oleh pengkritik profesional, Daud( berkacamata ) dan Adik..Syabas Safwan..!!!







Safwan yang takut kakinya terkena darah ayam, terus melempar ayam yang baru disembeleh...( setelah ditakut-takutkan oleh Daud dan Adik )










Ni pro, Daud. Sambil pegang ayam pakai sunglases....Ray Ban lagi..Kira pegang ayam macam makan kacang je...

















Ni pun pro jugak, Adik. sebelah tangan pun boleh..
Dia la mangsa kena masuk reban tangkap ayam..














Irfan tengok dari jauh..mengenagkan nasib dia, satu hari nanti kena jugak pegang ayam ni..






Semua bebudak pun menanti dengan penuh ketaksuban ( ketaksuban tu )hehehehe.





















Abah yang mensupply ayam-ayam kampung berkualiti...

















Sapu sampah dulu sikit, kata kak lili..













Imah pun join, sambil membuat pembakaran terbuka...Pija cekak pinggang, mengarah..












Ada pulak sesi bagi gambar artis korea kat sini...hei macam-macam hampa ni...












Berkumpul untuk memproses ayam yang telah disembeleh..











Apohal Daud, sampai membongkok tu..















Imah ni macam menggayakan aksi menyapu je...sebab tangan macam tak berapa betul...ooo, mungkin untuk ambil gambar je..











Yang paling suka, sekali terlepas, Uqaiel. Jalan sana sini sambil tersengeh je...





























Teruja tengok ayam..












Cuba disakat oleh Naufal..











Tu dia dah mula memproses ayam..korek adik, jangan tak korek isi perut ayam tu..















Kat belakang tu tengok Uqaiel tengah main air dalam baldi....


















Ni bukan masak ayam ye, ni mencelur ayam dalam air panas untuk mencabut bulu ayam...oleh Haji Amir..

















Tengah kacau ayam bagi kena semua air panas...senang nak cabut bulu nanti..





Proses mencabut bulu ayam dibuat secara bergotong-royong beramai-ramai.. Semua ahli keluarga diwajibkan memberikan kerjasama...



Safwan dan Kak Lili, berusaha bersungguh-sungguh..kat belakang tu Teh-O ais, Imah buat...hehehe












Kak Ros yang baru datang, tapi nampak tangan je...














Tu dia Safwan, sampai senget-senget mulut punya bersungguh-sungguhnya..




















Kalau le buleh masuk dalam ni, mesti ditangkapnya angsa, tak pun dia yang kena kejar...




Lagi gambar....
***ayam dimasak upor kalau tak silap, selebihnya untuk BBQ malam nanti....

12 ulasan:

NISA KHAIRI berkata...

fu yoo..bestnya makan ayam kampong, teringat saya kenangan masa kecik2 tinggal dgn nenek, kalo nenek kata nak masak ayam, saya dgn sepupu berlari2 kejar ayam nak tangkap ayam, jatuh tergolek2 tu memg dah wajibla..silap hari bulan terpijak taik ayam pandu..hihihi..

Dr. Rodzila Rodi berkata...

thanks la Anak Haji Amir..
bila baca dan tgk dari awal photo kat entri ni..
terus masuk nostalgia zaman kanak-kanak seusia Irfan..paling best,tang nak tangkap ayam tu..
sangat2 menarik..*ayam kat kampung mati lemas*

Chik Att berkata...

lama tak makan ayam kampung ...

masak gulai campur betik ..... huuuuu nangis pengsan .... makan ... sedappppp

Amir faiez berkata...

huh...ble la nk cuti lg...cpatla sket ye cuti...

ShafiqIzwan berkata...

ayam hutan pon sedap bro. hehe.

nUr berkata...

ayam kampung??kt umh kter dlu byk sgt ayam kg2 ni..tp sjak kjadian ayam kg tu patuk kaki kter n fmily kter y lain,,abah kter trus jual kt org kg..heheheh,,lucu pulak,,tp skg ni just pelihara burung merpati jer..
best jgk daging die,,cuba la rasa..

imah berkata...

im back!!!!!!
hahaha...imah sudah kembali dri pertapaan kt kg yg line intrnet xclear lgsung..hampeh tul clcm..

mmg best aktiviti ni walaupun penat(asyik2 msk) tp ble pk blk, ni la msanya kta 1 family nk bermesra,bergurau-senda-senduk..

coming cuti,bln 6..pastikn semua anak2 haji amir ada...:)

ch!natsu berkata...

bestnya.. trus rs nak blk kmpung arwah nenek..

nUr berkata...

ayam israel pernah dgr x???garang tau...

Szafwan berkata...

x sngka mulutku senget apabila mncabut bulu aym...hampeh tol...tpi inilah ari family yng best for me.......

fazlinda berkata...

kenapa aku tak de dlm gmbr2 di atas? aku pergi ke mana?

Fadzli Amir berkata...

Kak Linda- Tak tau la...dalam gambar yang li ada, tu je...mungkin li tak ambik gambar yg dari kamera Daud kot....

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails