Member Kamcing Anak Haji Amir

Selasa, 15 Februari 2011

Malam Bertuah..!!

Malam, selepas balik dari sembahyang Isyak, walaupun masih ada kambing yang belum siap dibakar. Lagi satu lupa nak bagitahu pada entry yang lepas yang Kak Linda ada beli jagung untuk dibakar. Jagung baru mula dibakar pada masa ni. Jam menunjukkan pukul 9.50 malam, Kak Lili mengarahkan untuk aku memulakan majlis, walaupun masih ada lagi yang belum siap dipanggang. Ini adalah kerana takut bebudak letih menunggu ( Nabil dah pun tertidur )

Majlis dimulakan dengan bacaan Doa oleh Abang Lang. Selepas itu apalagi, semua pun mula menjamah segala macam ayam, kambing, udang dan jagung yang telah dibakar. Diikuti dengan pemberian Door Give kepada bebudak. Disamping itu, kami ada cabutan bertuah dan acara rahsia, kerusi bertuah...

Hanya ada dua gambar semasa tengah makan...hehehe
Imah, macam dah lama tak makan sesangat, Kak Ros berdiri tak nampak kepala, sedang bertanya kepada semua bebudak tentang aktiviti meneka coklat dalam balang..


Tu ha hamper yang menjadi pertaruhan untuk dimenangi pada malam tu...Bukan TV tu, hamper sebelah kanan TV tu...( kelihatan anak cucu anak haji amir menonton filem Hantu Kak Limah Balik Rumah )
Gambar dekat, hamper...err..tapi bukan old news paper kat bawah tu...

Pengagihan door give untuk bebudak di buat oleh Adik....Pija yang menerima door give...
Naufal, sungguh gembira menerima door give... atau dalam bahasa melayunye BERI PINTU..
Along dan safwan...menerima door give...

Semasa tengah makan, aku membuat pengumuman, yang semua sila duduk d iatas kerusi atau sofa yang ada kat situ....bila semua dah duduk, aku suruh semua periksa dibawah kerusi masing-masing...apalagi berebut la semua, ada yang teragak-agak nak periksa......( ni semua tak tau acara ni kecuali yg menghadiri meeting kat Penang dulu )

Akhirnya, pencarian berakhir...kerusi yang bertuah pada malam tu, ialah kerusi Kak Ros.....
Tahniah..tahniah...Kak Ros tersenyum malu-malu sebagai penerima hadiah yang pertama malam ni...
Untuk acara kemuncak..cabutan bertuah. Nama pertama yang dicabut oleh Haji Amir, ialah......Emran....
Tahniah buat Emran.....!!!
Untuk acara selingan, nama pemenang untuk acara bebudak, Teka coklat dalam balang, dimenangi oleh Aina, yang mana dia meneka dengan tepat jumlah coklat, 38..... Aina yang sedang membuka hadiah..Tahniah..!!!

Acara cabutan bertuah diteruskan....Nama Kak Ros lagi sekali naik sebagai pemenang..!!!....Tapi setelah bantahan dibuat oleh semua ahli keluarga ( sabab hamper terhad untuk acara yang pertama kali dibuat ...hehehe ). Jadi haji Amir membuat cabutan yang kedua, dan pemenang yang bertuah ialah ANAK BAPAK.....hehehe..Uqaiel Nabhan Bin Mohd Fadzli...!!!!
Tahniah..!!Uqaiel diiringi naufal yang terover untuk menerima hadiah...
Cabutan yang seterusnya giliran nama Imah pulak yang naik...apalagi tersengeh la Imah....Tahniah..!!!
Akhir acara, semua pemenang yang bertuah telah bergambar beramai-ramai...
Sebagai acara penutup, diorang nak bergambar beramai-ramai di tengah ruang...sambil aku diminta menangkap gambar diorang...

Tetiba...GELAP...letrik tak ada...Bebudak ada yang dah menangis... .Cis....dan cis lagi...menyumpah aku dalam hati, tak guna punya TNB...orang tengah nak bergambar, letrik tak ada pulak...Tengah aku kelam kabut, PAP...letrik ada balik diikuti dengan Cik Wife dan Daud bawak kek sambil semua menyanyi lagu Selamat Hari Jadi..!!! Ahhhhh...akhirnya aku terkono...( macamana aku tak sedar diorang nak plan nak buat surprise-patut la Daud pergi Manjung lagi petang tadi sedangkan semua barang dah ada )
Espresso Cheese Cake dari Secret Recipe...rasa nak menangis terharu pun ada...gembira pun ada
Terima kasih bebanyak kat semua yang bersusah payah sediakan kek untuk aku ni......Sedap..
Acara malam tu diakhiri dengan acara makan kek...Apapun terima kasih buat semua yang bertungkus lumus menjayakan acara malam ni...dari persiapan mencari bahan-bahan, sembeleh ayam, membakar, masak dan segalanya....

Akhir kata, aku rasa betul-betul BERTUAH berada dalam keluarga ni...!!!! ya kami semua bertuah..!!!

30 ulasan:

niesz berkata...

nk hamper 1..hehe..best nye dpt kumpul rmai2 mcm ni kan.. :)

Amir faiez berkata...

huh..adik stu hamper pon xpat...petandingan mancing pon dpat sekor jeh...tp mmg best la ble diingat blek...sume org wat keje..tp mlm ni yg best sx..ingt sapuan dok kelam kabut xdpat hamper...aina dpt teka dgn tepat...best tolla..tp adik la orgnye yg jage main suis kt ats..hehehe..pastu dgar bebudak nangis..abah siap beristigfar lagi tu...hahah..lwak tul la..

Afzainizam berkata...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
selamat hari kekasih wahai kekasih Allah, Nabi Muhammad S.A.W...
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
Salam Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Sesungguhnya Allah dan para Malaikat sentiasa bersalawat keatas Nabi" Ya Allah! Limpahkanlah selawat serta salam kepada Nabi, ahli keluarga baginda dan para sahabat.

Allah berfirman,' Kami tidak menurunkan kamu melainkan sebagai rahmat kepada seluruh manusia.' (Al-Anbiya':107)

۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

meriahhhh nyerrrr.... ni kalau aku joint dapat hamperrr takkk.... nak gak satu

Dr. Rodzila Rodi berkata...

kerusi bertuah??
waaaa...idea menarik
anak ke bapak dia yg excited dapat hamper tu? (ke saja buat bantahan?? hahaha)
anyway, selamat hari ulang tahun ye..

Fadzli Amir berkata...

niesz - Memang best sangat ..!!

Fadzli Amir berkata...

Amir faiez- Takpe la..nanti boleh cuba lagi..Safwan siap claim dia cucu no satu la punya nak hadiah...

Fadzli Amir berkata...

Afzainizam- Boleh joint tapi kena jadi ahlil keluarga Haji Amir dulu la..hehehhe...mekasih sudi singgah..

Fadzli Amir berkata...

Dr. Rodzila Rodi- Bapak pun excited gak sebenarnye....mekasihh..

♥ manje ♥ berkata...

assalamualaikum

wah beshnya... seronok dapat makan ramai2 macamni kan... lagi seronok kalau ada orang buat 'surprise' kat kita... tahniah kerana umur dah meningkat heeee... moga Allah kurniakan rezeki dan kesihatan yang baik ya ~

Amir faiez berkata...

tu yg xthan tu..dan2 la c sapuan ngaku cucu no 1...

Chik Att berkata...

Happy birthday tuan rumah ...
hj Amir pun suka sangatt tu...

Fadzli Amir berkata...

♥ manje ♥- Alaikumsalam...memang best sangat..rasa sekejap je masa berlalu..dah tue...mekasihhh...Amiinnn

Fadzli Amir berkata...

Amir faiez- Safwan...macam tak kenaii...hehehe

Fadzli Amir berkata...

Chik Att-Mekasihhh...ye memang dia suka sangat...hehehe

Hanis Azla berkata...

wah, siap ada cabutan bertuah lagi.. tahniah utk yg dpt hadiah tu.. Selamat hari jadi juga utk tuan rumah.. Semoga sentiasa mendapat keberkatan hidup dan di permudahkan segala urusan..

fazlinda berkata...

congrats to anak2 haji amir. a very successful event. thanks to everybody for your support and commitment especially to the organizer........

Fadzli Amir berkata...

Hanis Azla- Mekasih bebanyak...Amiinnn

IMANSHAH berkata...

sungguhmeriahsuasana itu..tahniah, happy family

Fadzli Amir berkata...

Kak Linda- Ya..kita yang sama2 yang bertungkus-lumus menjayakannya..!!!TAHNIAH tuk kita semua...

imah berkata...

yeahhh..mmg best..tahniah dgn krjasama yg dberikn ole semua termasuklh abah-mmg sporting..lain kali kta wat lg n kta wat lg best..yg pnting hamper kna byk..hehehe...ps 2 kna ada tuah..bru bleh mng cabutan bertuah...:)

Fadzli Amir berkata...

IMANSHAH -Ya...mekasih..!!!

Fadzli Amir berkata...

imah- ya hamper kena banyak sudah semestinya...nak tuah kena panggil Hamid Tuah la...

TheChekJah berkata...

ni mangkook jah kosong lagi ni... hulur2 la sket hamper tu.. hehe...

MOH KEMBARA berkata...

Salam Fadzli, 1. Dah ramai gini tak yah pangge orang lain! 2. Semua kekanak dpt hadiah ke, takder yg menangis? 3. Betul ke surprise dpt kek besday tu? Atau dah tau, buat2 terkezut! He he...sonok tengok kuarga besaq berkumpul!

Szafwan berkata...

x dpt hmper pun x pa lah....aslkn dpt enjoy dgn hepi family mcm ni....best2

NISA KHAIRI berkata...

wah ada makan2..ada hamper..ada hantu kak limah..kita bakor je..kita bakor je..heeee

Fadzli Amir berkata...

TheChekJah- Selamat datang cek jah!!tak muatnye mangkok tu...hamper ni besar..

Fadzli Amir berkata...

MOH KEMBARA-ye, semua bebudak dapat door give...eeee..betol2 punye surprise la...hehehhe

Fadzli Amir berkata...

Szafwan - nanti kita wat banyak sikit hamper...bagi peluang org lain dapat pulak k..hehehe

Fadzli Amir berkata...

NISA KHAIRI- hehehe...kite bako..kite bako...

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails