Member Kamcing Anak Haji Amir

Selasa, 15 Februari 2011

Barbeque

Petang tu kami rancang nak buat barbeque. Segala ayam yang disembelih pagi tadi, daging kambing ( peha ) yang dibeli di Penang, dan udang dibeli di pelantar Pantai Remis telah diperap lebih awal.
Manakala sos lada hitam disediakan oleh Kak Ros. Semua alatan, seperti tempat memanggang, arang dan sebagainya telah dibeli oleh Daud, Adik, Imah dan Safwan di GIANT Manjung pada haari sebelumnya.
Selepas balik dari sembahyang asar, kami semua bersedia menyalakan api untuk persediaan barbeque.



Abang Lang, Abang Yus dan Adik, bertungkus-lumus menyalakan api..

Kak Lili membuat pemantauan terhadap keadaan api bara buat membakar..



Kambing yang telah diperap...( proses pemerapan yang dibuat di dapur oleh kaum wanita tiada gambar )

Lambang PEACE...menunjukkan kami tak mau carik gaduh dengan sesiapa...hehehe



Pija pun tolong jugak...tolong kipas bara..

Kak Linda yang bergaya ala-ala mak datin nak buat rancangan memasak..

Irfan, ummi dia tak bagi keluar, sebab dah senja..duduk di muka pintu..

Sambil membakar, kopi-O ada disediakan...

Api yang marak menyala...

proses ke arah menjadi bara yang diperlukan untuk barbeque..

Semasa orang lelaki semua ke masjid bersembahyang maghrib, orang perempuan mula memanggang. Kelihatan kambing yang dibakar dilapik dengan daun pisang untuk memberi aroma yang lebih mengancam...

Daud yang petang tadi pergi main bola, mula menolong...

Adik yang baru balik, membuat muka teruja yang amat..

Orang lelaki mengambil alih proses memanggang...diketuai oleh Abang Lang..( perasan tak tadi tempat memanggang diluar, tapi bila malam, gelap tak nampak daging yang dibakar, lalu dipindahkan ke garaj kereta.)

Daud, mengalih udang yang dipanggang..

Ayam ( sebelah kiri ) dan kambing ( sebelah kanan )...nyummm....

Udang panggang..ni yang paling best dan cepat laku....

Angah dah menerai udang sambil tersengeh...

Dah mula merasa dah diorang ni...

Yang dipanggang ditinggalkan sebab semua pergi merasa.....

Bebudak memang tak dibenarkan keluar rumah, hanya melihat melalui tingkap...

Bapaknye memanggang dan anaknya merasa...hehehe

Eewahh...siap boleh buat post raja lawak pulak...along...

Safwan, ambil bau, sebelum boleh betul-betul makan...

Lazaatt wooo....rugi sapa tak balik...

Tu dia kambing yang dah siap dipanggang...

Bestnya diorang...dah bantai awai-awai...

***Apapun program barbeque ni memang berjaya walau pun ada lebih ( dimakan keesokan harinya )Gambar semasa makan tak dapat diambil sebab kamera tu tak boleh ambil gambar dengan sendiri tanpa dipegang oleh orang, sebab orang terlalu sibuk memenuhkan perut m,asing-masing...hehehehe...
*** Selamat menyambut Hari Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W. dan selamt bercuti..!!

18 ulasan:

Sham berkata...

salam maulid...

lepas makan, makan, lepas makan, makan...burppp... best... ;P

Faezah Hannah Al Baj berkata...

wahh..syoknya bbq~ nak jugak buat lah~!!!

jom tgk peperangan yg dasat..
the battle at kruger"

ShafiqIzwan berkata...

ini baru family terbaik di dunia. ^^

NISA KHAIRI berkata...

Selamat menyambut maulidur rasul..

hari ahad baru ni pun family mertua kt kg.pisang buat barbeque ptg tu kami menjala dpt ikan tilapia pastu panggang...bestttt..pastu mak sedara bawak itik, pun panggang jugak..mmg bestlah..suka dgn xtvt kekeluargaany mcm ni..

Amir faiez berkata...

huhu...mkn,mkn dan mkn....hahah..asik mkn je mlm tu..sampai xlrat nk wat pa da pn..mknan pon bnyak...huh..tahniah kpda sume yg mnjyakan program ni...smoga bt lg d cuti akn dtg..

Dr. Rodzila Rodi berkata...

salam maulidurrasul
perghhh...
yang penting adalah menjaga silaturrahim..hihii..
nampak syokk woooo..
tu la, lain kali jemput la saya ke..kesian kambing tu..hahaha..
memang mantapppp BBQ... lapor la pulak

Fadzli Amir berkata...

Sham - Hehehee..tu la aktiviti kami kalau balik kampung...bila balik sini 2-3 kilo sah2 naik..

Fadzli Amir berkata...

Faezah Hannah Al Baj- buat je faezah...lagi2 kalau ada ramai ahli keluarga..

Fadzli Amir berkata...

ShafiqIzwan - Just ordinary family...hehehe

Fadzli Amir berkata...

NISA KHAIRI- Mane entrynye...???

Fadzli Amir berkata...

Amir faiez- InsyaAllah Adik...kalau semua balik, kita buat grand sikit...hehhee

Fadzli Amir berkata...

Dr. Rodzila Rodi- Bukan tak nak ajak Dr, kalu ajak tak cukup kambing tu...hehehe

fazlinda berkata...

mmg best time ni. naik panas muka kena asap & bara api. tapi apa2pun tetap enjoy.....

Fadzli Amir berkata...

Kak Linda- panas muka takpa janji sama2 enjoy...

imah berkata...

mmg best..mekasih kpd sape2 yg trlibat n brtungkus lumus mmbkar ayam n kmbing n kpd kros yg buat kuah bbq..mmg sdp..lain kali kta bkr ikan plak..

Fadzli Amir berkata...

imah- BAkar ikan..???ikan talapia ke ikan ngek-ngek?

Szafwan berkata...

sodap shngga mnjlt jari wooo...kmbing,ayam ngan udang....terbaik dri ldang

p.i.n.n.y berkata...

wah2!!!bestnya tgk makanan2 ni..terliur..rugi plak x balik..huhu

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails