Member Kamcing Anak Haji Amir

Khamis, 6 Ogos 2009

Kenangan Makan Pagi Dan Makan Tengahari

Lagik gambar lama, Kali ni mengimbau kembali waktu mak menyediakan sarapan pagi dan makan tengahari untuk kita. Kalau tak silap lah gambar ni pun pada tahun 1985. Tak tau ada apa occasion, sebab family Arwah Pak Teh pon ada, Abang nan & Kak Non pun ada, Arwah tok pun ada.

SARAPAN PAGI

Pagi tu mak buat roti canai. Mak menggunakan talam bulat yang besar yang diletak di atas tong biskut. Roti canai kosong dicicah durian...lazzaaattttt......


Kak linda memerhatikan Arwah Pak Teh mengacah Kimi kalu tak silap. Di belakang Pak Teh tu TV merah, yang mana pada post yang lalu, dijadikan dram oleh Fildza ( Tv menggunakan kuasa bateri-masih belum ada electricity ). Nampak tak rambut abah masih hitam dan lebat lagi. Belakang TV tersidai seluar panjang kegemaran aku( berkotak-kotak )Di belakang K.Linda pula terletak rak kayu yang menempatkan baju-baju seluruh ahli keluarga.



Mak sedang melayan anak-anak saudara ( Mar, Shima, Shila dan kalu tak silap anak lang) sambil diperhatikan oleh Kak Nun.

Kak Lily dan Kak Ros tersenyum malu sambil menjamu selera, manakala K. Linda pula makan sampai terlena oleh kerana betapa sedapnya roti canai yang dibuat mak. Di belakang kelihatan mak sedang menyediakan roti canai lagi.
MAKAN TENGAHARI

Abah walaupun dah pencen dan berumur lima puluh lebih, masih kelihatan kurus, segak dengan rambut hitam lebat. Abah bertanya kepada Ijal " Nak tambah nasik lagi ke?". Abang Nan tanpa disuruh telah menambah nasik. Kak Nun cuba untuk mencedok kuah. Cuba perhatikan pinggan yang Ijal pakai, pinggan tin...sedeh... Aku macam biasa menumpukan perhatian kepada makanan.


Mak menyuakan nasik tambah kepada abah sambil dikerling tajam oleh arwah Tok. Kak Lily dan Kak Ros tak dapat makan lagi sebab tidak cukup tempat sambil membaca majalah URTV la masa tu sambil bergossip pasal artis. aku bermulut comot...hehehhe...
** Nak tanya sikit mana semua pinggan putih berbunga-bunga kat rumah kampung?? takkan semua dah pecah kot. Kalu makan pakai pinggan tu teringat jugak zaman dulu-dulu.

13 ulasan:

imah berkata...

ni lagi satu kemusykilan..ada gmbr yg imah x penah tgk..ish..ish..imah xtau nk komen ape sbb imah xde mase 2..tp imah pun teringin gak nk mkn roti canai smpai terlena...msti sedap gler 2..

p.i.n.n.y berkata...

mcm x caye je tu abah..kurus je mcm adik pn ada gak skt2..muke abeli yg gmbr last tu mcm muke naufal

fazlinda berkata...

mana la korang dpt gmbr ni. nostalgia sungguh. mak kalo msk roti mmg klas. mana2 mamak dlm dunia ni x boleh lwn. paling akak suka mkn roti telur. masa tggu spm kat rmh kak long dulu (1991 or 1992) ada jgk try buat roti canai ngan kak long (kak long ingat tak?) tp hampeh... ke laut peginye. bila tgk gmbr ni mcm x caya je aku dolu2 gelap gelita. suka sgt ngan gmbr ni sbb ada gambar arwah mak & arwah tok. terubat jugak rindu......sob..sob..sob..

kyuNYMsukida berkata...

wee~
wish to be there
=]

faizah berkata...

Li, kenapa kak long langsung tak wujud dalam gambo2 ni? Where have i been? Terubat rindu kat mak & pak teh bila tengok gambor2 tu. Betul kata linda, roti canai mak yang the best sekali. Cicah kari semalam, atau cicah sambai tumih semalam atau cicah durian lagi best...Li, gambo2 kat kampung dalam dulu ada simpan tak?

Fadzli Amir berkata...

K.Long, rasanya K.Long jadi kamerawoman la... Gambar kampung dalam ada kat kampung, ni yang li ada negative dia je. Ni la negative gambar yang paling lama, sebab tu Li post yang ni dulu.

fazlinda berkata...

kenapa anak hj amir yg lain x bagi komen lg. cptla komen, nk dgr jgk kenangan korang....

Fadzli Amir berkata...

K.Ros- Takdak Laptop lagi
K.Lili- Komputer asyik hang( Ni kes komen punye panjang sampai disconnect la)Lagi satu berebut dengan Safwan nak bagi komen sampai tak terkomen.
Ijal- Dia kata tak dak internet( tak pa la pelan-pelan la)
Daud- Sibuk kerja, seminggu sekali balik umah k.linda( itu dia yang cakap )
Adik-Terlupa password,tak leh komen-buat account lain la ADIK!!!

Amir daud berkata...

daud ingt daud ada zman ni..crik punye crik..xwujud ld..der lg x gmbo mak????share la lg...mak mcm kak ros....

Amir daud berkata...

btol r k.pny...abah mcm adik..daud thu per yg abh ckp kt ijal mse mkn tuh.."mkn cpt2..jgn tgok2 org..lmbat tggl "huhuhuhuhuh....tu abah slalu ckp klo abah bwk daud p mkn knduri...

faizal berkata...

rasenye ms time ni la pakcik plotan slalu dtang jual ikan. btul daud abah mesti ckp camtunyer. kita bkn nk mkn sgt nk tgk org je lbih. tringat g mkn kndri kt rmah wak nab. kita g naik bas, smpai beruas kunun2 nk membaca la msa naik bas g rmah wak nab. beli la buku doraemon. elok nk naik bas tk ckp tmbg. apa lagi ijal ngn daud dpt idea g jual blik buku tu pastu ckp kt india tu "buku tu sdah ada la". smpai kt pntu gerbang apa lagi kena mrah langan abah sbb lmbat.

Fadzli Amir berkata...

Har...Har...Har... Baru first time A.Li dengar cerita ni. Tak buleh nak bayangkan betapa lawaknya pada saat tu. mesti pucat muka sesorang.....A.Li pun ada pengalaman gak pasai pi umah Wak Nab tu, masa naik bas 'GENERAL' tu dia punye conductor tu pun announce la yang bas tu pi Parit tak pi Ipoh, jadi A.Li pun turun la...Punye le bengong yang rumah Wak Nab mana ada sampai Parit lagi... Bila sampai Pintu Gerbang kena marah ngan abah, tu yang keluar storey kata A.Li pi minum kopi kat kopi tu( sebab takut kena marah ngan abah sebab kebengongan tu yang created cerita minum kopi tu...)

Unknown berkata...

Tgk gambar rumah ni -teringat zaman kecik dulu selalu pegi rumah Pakcik Amir baca majalah Gila-gila.. :)

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails