Member Kamcing Anak Haji Amir

Selasa, 13 Oktober 2009

Takbir Di Malam 1 Syawal..

Malam Hari Raya adalah diantara malam yang happening kat kampung. Sementara persiapan untuk menyambut hari lebaran yang dibuat di rumah oleh orang-orang perempuan, manakala yang lelaki pula bertakbir, bertahmid dan bertasbih memuji kebesaran Ilahi tanda kesyukuran menyambut ketibaan satu Syawal yang selalunya di jalankan di masjid.

Walaupun empunya Blog tidak dapat bersama bertakbir dengan ahli keluarga, dapat dirasakan kemeriahan suasana di malam raya dengan adanya gambar-gambar yang di rakamkan...

Saksikan kemeriahannya....


Ni permulaan takbir yang dikepalai oleh Abang Long selaku abang yang paling tua..( Achik dan Izzat: Bila la nak sampai turn aku ni...)

" Akhirnya dapat gak aku pegang microphone ni...Pulun, pulun. Bukan senang nak dapat ni" kata Achik...

Suasana di dalam masjid yang berkumandang dengan takbir yang disampaikan oleh Along..

Penuh semangat dan penuh perasaan....Adik

Sampai nak tertelan Mic la...Tu dia punya stail tu...Penuh penghayatan...
Furqan kat belakang tersengihh, manakala Achik samapi menangis dek kerana terharu ngan cara penyampaian Adik..
Angah yang berdepan dengan adik terpegun....Sampai tak terkata ...Yang membelakangkan kamera tu Ijal, nampaknya Abang Long dah balik masa ni...Tu yang macam-macam stail ada tu...
Ni Daud pun penuh perasaan gak, tapi betoi ka bertakbir ni....Kita tengok view yang lain pulak..
Dah agak dah...Bukan bertakbir ni, ni macam tegah jual sesuatu jer....Zoom sikit apa yang ada kat tepi dia tu...
Hampeh tull...sempat lagi dia jual mercun kat sini, masa orang tengah bertakbir....( sorry Daud )
Semua tertunggu-tunggu, bila la lagi nak dapat pegang microphone. Sementara Ijal sedang membelek kainnya sambil berkata dalam hati, " Bila pulak kain aku ni kena taik ayam ni, eh ni taik cicak ni, eh taik tikus kot, tapi bau dia macam taik itik, TAIK ITIK??....takpalah balik nanti buleh makan...hehehehe"...????
Ini Nain, bersungguh-sungguh dia........( @#&*%$balik&@@#^~tidoq&*+=!!!@$selimut%$^&##)-hanya orang-orang yang berkenaan jer yang paham bahasa jawa kat atas...
Furqan ngan Adik...
Ni lepas habis bertakbir ni, Angah naik mimbar untuk praktis apa yang akan disampaikan esok masa khutbah raya...
Along pon teringin gak, nak naik mimbar....
Ni setelah bertakbir di dalam masjid, semua berbaris menangkap gambar sebagai kenang-kenangan...( Angah tu gataiii...)
Gambar ni pun sama gak, cuma Ayman yang menjadi kameraman pulak masuk sama...
Ni apa pasal pulak ni...Dah nak kena sawan ker???macam tengah bersedia je tu....
Hampeh tul...Acara melompat rupanya, dengan yang tua sekali pun ( Ijal )
Tu dia dah start dah, acara melompat beramai-ramai menandakan kegembiraan menyambut syawal...ajaran sesat mana la diorang ikut ni.....( mesti Pak Awang heran tengok )
Gambar yang terakhir tu , tidak di benarkan sesiapa pun meniru aksi tersebut, untuk kesejahteraan seluruh penduduk bumi.....

8 ulasan:

p.i.n.n.y berkata...

kuikuikui...stiap kali mlm raye mst famili haji amir je yg bertakbir kt masjid..pas2 mcm2 stail la diorg ni bertakbir..ada yg suara kemek la..suara kontrol macho la..suara pak lang din pn ada..semoga acara bertakbir di masjid mnjadi aktiviti wajib anak2 haji amir setiap kali mlm raya..baru la meriah nk raya..kalau nk hrp org kampong mai bertakbir..hampehhh......

BUJANG SUSAH berkata...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila
klik disini. Semoga bermanfaat insyaAllah..Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain(Hadis riwayat Al-Qudhi).

blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

Finaz berkata...

Satu idea. Next year u videokan part Takbir Family Hj Amir. Pastu post dalam ur blog & youtube mesti best!

imah berkata...

wah..bestnye..ade org baru..tq2..best tgk gmbr2 ni..betape meriahnye la rya kt kg kta(jgn jeles kg sebelah..hehehe)..mlm2 rya je org2 pompuan yg sibuk didapur menyiapkn juadah2 tok ari rya sok dihiburkn dgn takbir dr org2 lelaki..pas2 acara meneka 'ni suara sapa??'...hehehe..

itafukada berkata...

hahaha..kelako la korang ni.macam2 hal..haha..

Fadzli Amir berkata...

Pinny-Tu la pasal ada bermacam2 gaya tu..Tu yang pak imam pun tak berani nak datang

Bujang Susah - Thanks...Saya mengaku ketidakkemampuan saya dalam bab IT ni...

Finaz- InsyaAllah...ada, ada..

Imah - Tu la Imah... Raya Aji nanti teka sora Abeli plak K...


Itafukida - Kelako...memang kelako kalu semua balik kampung..ade jer idea yang tak masuk akal di utarakan...

imah berkata...

sama2 la kita memeriahkan blog ni ye...terima kasih..ohayo gozaimasu..

faizah berkata...

apa kata next year kita bagi hadiah kat sapa2 yang takbir paling best. sapa yang suara paling best, pitching tak lari, tarannum 'mantop' dan tidak lupa lirik akan dapat hadiah makan ketupat ngan rendang lebih awal (malam raya tu jugak, tak yah tunggu pagi raya. best tak idea mak long?

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails