Member Kamcing Anak Haji Amir

Rabu, 2 September 2009

Berbuka Di Kampung 2

Salam..
Jumpa lagi selepas balik bercuti. Apa-apa pun puas hati sangat apa yang telah di lalui semasa bercuti tiga hari di kampung Padang Serai.
Sabtu lalu 29 Ogos, kami sekeluarga tiba di kampung dalam pukul lima lebih, K.Lili, Adik dan K.Ros dah sampai. Manakala Imah dan Ijal dah sampai awal lagi. Ijal dan Adik sedang bersiap-siap untuk membakar ayam dan ikan keli untuk juadah berbuka. Dengar-dengar lauk-pauk yang lain dah siap dimasak. Daging masak ramas sponsor by K.Ros, kari ikan sponsor oleh Farha, yang lain-lain Imah buat kot. K.Lili beli beberapa jenis kueh kat changkat jering.

Untuk merasai ke"happening"annya mari kita layan gambar...

Persiapan Untuk Berbuka Puasa
Adik yang berbadan 'tough' yang memakai singlet untuk menampakkan lagi ke'tough'annya mengipas bara untuk membakar ayam
Ijal dan Abang Lang le tauke dalam menyediakan juadah ayam panggang ni. Sambil Ijal berkata kat Adik, " Badan Ijal pun apa kurang toughnya.."

Seperti biasa, bila sampai jer ke kampung bebudak ni le yang paling seronok main pasir..

Adik masih mengipas ayam sambil diperhatikan oleh "Big Boss" Haji Amir

Saksikanlah muka-muka orang yang tak sabar untuk memakan lauk sahaja semasa berbuka nanti.( berlatar belakangkan kereta kancil abah )

" Hmmmm...lazaaaaaattttnye bauu....sampai mengembangkan hidungg...." Kata Imah..

"Bertinggung, bertinggung gak Ijal, jangan terkentut sudah la.." Kata Imah lagi..

" Kontot pon sodap....." Balas Ijal...Lalu Imah berkata, " Eeeee tak senonoh..hilang selera nak ratah lauk saja.."

Tough sungguh budak ini.....tergamak dia memakai singlet...

Ni le rupa ayam yang bakal menjadi mangsa nanti.....lazattt...

Jangan terpedaya dengan gambar ini, Along ngan Imah tu bukan terlibat dalam membakar ayam ni...
Harap pegang untuk bergambar je buat apa...Hampeh....

Hampeh x 8kali...

" Ekau jangan nak mengado-ngado, nampak tak badan tough eden ni ha...tiap-tiap ari eden pokono air Oren Twister..." kata Adik kepada Along... Sambil diperhatikan Abah yang tak kurang jugak toughnya...

Ijal menyapu sos barbeque kat ayam yang bakal dipanggang


Ni pula ikan keli yang dibeli dari Yong ( Mak Lang ) yang sedang dipanggang

Syok betol menyangkul pasir guna reket ni.....

Boleh dilihat ramai yang hanya tolong tengok jer dalam menyediakan ayam dan ikan keli bakar.
Achik, Safwan, Angah dan Along.
Sama la macam gambar di atas.....interframe..

Semasa orang lelaki membakar ayam di luar, kelihatan K.Ros dan Farha berjemaah melipat kain, manakala K.Lili bersiap-siap untuk memandikan Uqaiel...Aik budak dua orang ni kat luar pun ada, kat dalam pun menyebuk...

Cara-cara melipat kain dengan betul...

Baju hendaklah dikibas-kibas bak kata orang perak 'khibeh-khibeh'..Kata Cikgu Farha dan Cikgu Fairos....

K.Lili meriba Uqaiel...Gambar ni memang sengaja dinampakkan macam orang myanmar....

Gambar ni pun sama jugak....

Berbalik semula ke luar, proses pembakaran masih berjalan...Eh kenapa Along tu, asap masuk hidung ke??

Masih lagi memanggang....sambil bertinggung...


Setelah berpenat lelah berusaha, ni lah part yang paling best in the world...part makan..
Berbuka Puasa
Setelah masuk waktu berbuka, " Allahumma laka sumna, wabika amanna, wa'ala rizkika aftarna, birahmatikaya arhamarrahimin....." Dibaca oleh Haji Amir..

Lihatlah segala juadah yang disediakan......Ya Allah, lazaaatttnyerrr......

Tapi yang paling lazzzzzzattttttttttttee sekali ni la..Laksa Mi, K.Long, K.Linda dan Pinny, jangan jelesss......( gambar ini tidaklah bermaksud tuk mengurang pahala sesiapa samada yang hidup atau yang mati )

Abah makan macam orang nak start lari seratus meter...Releks lar abah, sempat lagi semayang maghrib berjemaah..

Gambar yang blur tu adalah kerana mereka menggunakan kuasa 'bionik' untuk menagambil lauk dengan pantas supaya tidak kehabisannnnullazii...

Aina gak yang steady jer makan lemah gemalai yang tak menghiraukan samada lauk habis atau tidak..

abah menggunakan kuasa bioniknya untuk makan, tu yang tangan jer blur, tapi takpa untuk tujuan kebaikan, nak pergi sembahyang maghrib berjemaah...
Sampai tersenget-senget la...Hai..

Beberapa lagi aksi bionik...Hehehehe...

K.Lili tersengih melihat semua menggunakan kuasa masing-masing...

Abang Ngah menambah nasik.....

Makaaannnnn.....

Abah, dari duduk macam nak lari, bertukar posisi dengan duduk bersila...

Imah yang tak makan nasik, cuba merasa keenakan laksa mi....Sambil K.Ros bercerita apa tak tau...
Laksa mi dirasa oleh Adik Pulak...
Walla....kata adik menandakan kesedapan laksa mi...
Di antara juadah berbuka.

Lagi juadah berbuka.
Kueh yang best, badak berendam, cuba cari...hehehe....
Walaupun orang lain dah habis makan, ada jugak golongan-golongan yang makan sampai tak ingat dunia, asyik ingat akhirattt saja...hehehehe.....
Ni pun sama macam golongan di atas, siap tukar tempat lagi bagi mengelirukan pihak musuh...

Ini memang tak ingat dunia ni, minum terus dari jag ( jangan tiru adegan ini di rumah, demi faktor keselamatan )
Ni makan sampai tidur ker????
"Ni bukan apa, nak perabih atau ratah lauk yang tinggal sikit-sikit tu, nanti membazir...kerana 'Innal mubazziri na ikhwa nasyayatin..."( mintak tolong Daud refer kepada orang yang lebih mengetahuinyaaaa samada betul atau salah...) Kata K.Lili
Sembahyang Teraweh
Minggu sudah kita disajikan dengan gambar teraweh versi muslimat dari K.Linda, minggu ni versi muslimin pulak..
Setelah berhempas pulas berbuka puasa( uihh macam le berbuka di medan pertempuran ) akhirnya sempat juga berteraweh.

Yang sorang kat belakang tu Abang Ngah. Semua orang dah cabut..




Gambar keseluruhan yang bersembahyang..

Perasan tak, tadi Abang Ngah sorang kat belakang, tapi setelah dia pi tarik telinga Safwan yang bersembang kat luar, menyebabkan Safwan tiada pilihan lain selain meneruskan embahyang teraweh...
"Allahhuakbar..." Allah Maha Besar..
Gambar masjid yang diambil dari pintu rumah. Tak boleh harap betol kameraman ni ( Angah ) yang balik rumah selepas bersembahyang hanya lapan rakaat sahaja. Orang nak suruh dia tangkap gambar masa makan moreh, dia hantam pi balik tangkap gambar kat rumah pulak...Tak leh harap tolll.....
Nabil yang sedang bermain dalam rumah..
Begitu juga dengan Irfan...
Keadaan di rumah pabila orang lelaki besembahyang teraweh di masjid..

Wan Malinee ngan Baby Uqaiel...
Inagtkan buat apa, rupanya menjahit labuci kat baju raya Imah...Siap dengan bentuk pokok bunga, daun bunga dan akar-akar pokok...
Tekun menjahit labuci...
Muhammad Uqaiel Nabhan...
Dah dua bulan...

Gambar untuk post bersahur akan di upload kemudian, tak sempat nak buat..
**Harap maaf, kualiti gambar kurang memuaskan kerana gambar diambil menggunakan kamera handphone 2.0megapixel sahaja ( bukan menggunakan kuasa bionik seperti tertulis di atas...Mintak maaf dan harap maklum )

14 ulasan:

Fadzli Amir berkata...

Mekasih tuk Ijal, Imah dan Adik kerana mengajar Abg.Li menggunakan Window Video Maker. Jasa korang amatlah di hargai.Projek yang itu ari berjaya disiapkan mengikut dateline yang ditetapkan dengan succesfulnya.

Fadzli Amir berkata...

Mekasih juga utk Safwan & Angah yang tolong mengambik gambar walaupun tak sempurna. Terima kasih buat achik & angah yang tolong pijak kaki dan belakang Pak njang...

faizah berkata...

Hangpa memang kejam....tunjuk gambo makanan yang best2, esp laksa mi. tapi nasib baik hangpa tak tunjuk gambo pulut udang....mau meraung gua!!!!! Nasib baik gambo2 tu blur, kalu tidak lagi terasa akan ke'power'an hidangan kat kampung tu.

imah berkata...

syabas!!syabas!!part blog yg paling best di doniaaaa...(donia..donia..)..bestnye rse...teringat lagi mse time ni..makanan dan acara memakan smpai x hingat doniaaa...x sabaqnya nk blk ryaaa......

imah berkata...

tuk abg li:small matterlah..tahniah and syabas kerana berjaya menyiapkn assignment dlm msa yg ditetapkn..gambatte kudasai..

imah berkata...

patutla imah rasa sakit2 bdn bla blk dr kg..rupa2nya masa kt kg imah telah menggunakn kuasa bionik imah tanpa disedari...BERTUKARRRR!!!!!hahahaha...

fazlinda berkata...

tgk blog ni sambil tersengih2. syoknye.... dapat rase kesoronokannye walaupun x de kat situ masa ni. i must say this - our family is the best family in the world. tahniah li sebab create blog ni. anak2 akak pun suka tgk blog ni dan depa kate kami suka keluarga ummi. tahniah sekali lagi anak2 hj amir.............

fadzliahAMIR berkata...

salam...akak dgn safwan lyn gamba2 ni sambil tergelak especially gmbar abg ngah tinggal sorang kat saf blkg mase sembhyg terawih....
Memang best masa blk kg utk berbuka dgn abah...tapi dpt berbuka 2 kali je dgn abah, kalau pnjg umur thn dpn plk ....
Aiii Li kan hr tu akak srh delete gmbr akak yg tak seberapa tu,apsal pi masuk dlm blog plk, terjejas la imej akak...tak patut tak patut.

Fadzli Amir berkata...

berjaya gak k.lili bagi komen setelah tujuh puluh lapan ratus juta kali internet disconnect. saja la nak bagitau yang lakonan sebagai myanmar tu sungguh berkesan....

Fadzli Amir berkata...

Untuk K.Long- Baru lu tau, Gue kejam....Hahahahaha....( gelak style saleh kamil )...pulut udang tak sempat nak buat, pokok pisang dah takder( takleh amik daun die ) yang ada pokok kelapa sawit jer...

p.i.n.n.y berkata...

syoknya tgk ramai2..mst masa mkn tu tgn bersilang2..

Amir daud berkata...

best tol..xaci..daud smpai lewat shari....wlaupun dpt cmpedak,ikn pkasam,ikn keli msak smbal tumis..tpi ttp jelez dgn ikn bkar hampa,sahor hampa...apa dia k.lili ckp,tnya org tu???sapa???uhhuhhuhu

faizah berkata...

Gambo lili yang macam orang myanmar tu sebijik macam muka arwah mak...terubat rindu pada arwah mak. Nanti raya kita pi ziarah kubur mak, ye.

Fadzli Amir berkata...

Buat tak tau plak Daud ni.....Orang yang lebih tau la....

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails