Member Kamcing Anak Haji Amir

Rabu, 23 Julai 2014

Jom Buat Kad Raya- Part 3

Setelah siap lukisan cover kad pada entry Part 1 dan Part 2, kita beralih pulak macamana nak buat kad. Ikut langkah satu persatu...hehehe


Cover depan yang telah siap..

Gunakan 2 kertas warna, di sini di dipilh oren dan hitam...

Lekatkan kedua-duanya menggunakan double side tape..


Dah siap dilekat...hitam di luar dan oren di dalam..

Lakar sikit macamana nak buat kad ni...

Buat ukuran dengan tepat...


Mana-mana garisan yang tak perlu dipadam...

Siap semua garisan...

Masukkan perkataan yang kita nak..

Dah siap semua perkataan..

Potong huruf-huruf dengan berhati-hati...


Dah siap potong...


Dengan berhati-hati, asingkan huruf dan latar belakang...

Taraaaa.!!..siap pun...fuhhh...!!

Lekatkan diatas kertas oren tadi...

Lekatkan lukisan 'cover' di bahagian depan...

Tak berapa nampak kan tulisan dia...

Warnakan kita punya tulisan...kita undercoat dulu sebab latar yang hitam..

Siap...

Masukkan warna yang kita nak..aku guna silver...

Baru nampak 3-D dia...

Ok kita bukak dari depan....jeng...jeng...jeng...


Nampak sikit...

Ok la tu...

Kat belakang aku selalu buat bar code...

Hakcipta terhuru-hara...

***Alhamdulillah siap akhirnya...

6 ulasan:

uncle gedek berkata...

Hoih! ini terlajak rajin!

blog-tips-kurus berkata...

gigihnya,buat lawo mcm tu.mohon pos kat kita...mekacih :)

anamizu berkata...

perhh ini kalo dpt kad cmni mmg terharu meleleh air mata nih! hehe

Fazleyatul Aini berkata...

kalau saya, main beli je
tangan tak kreatif hihi

selamat hari raya !

Khai♥Rin : anies berkata...

p/s SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN SEPANJANG PERKENALAN & PERSAHABATAN KITA MESKIPUN HANYA BERLEGAR DI ALAM MAYA. JEMPUTLAH DATANG KE RUMAH YA...

maszmadi muhamad berkata...

cantik, sangat kreatif.....
boleh cuba tapi kena ada kerajinan kan..

SEMALAT HARI RAYA FADZLI
MAAF ZAHIR BATIN

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails