Member Kamcing Anak Haji Amir

Rabu, 22 September 2010

Gotong -Royong di Bulan Puasa

Salam buat semua. Rasanya telah lama tak menjenguk blog Anak Haji Amir ni di atas sebab-sebab kesibukan yang teramat! Sedangkan ada banyak post yang belum sempat ditulis, apatah lagi aktiviti semasa bulan puasa yang baru lepas.

Di sini dan beberapa post yang akan datang akan dipaparkan segala aktiviti yang berlangsung semasa bulan puasa dan juga hari raya aidilfitri yang baru lepas.

28 Ogos 2010 bersamaan 18 Ramadhan 1431 yang lepas, kami sekeluarga balik ke kampung. Setibanya di kampung, Kak Lili, Kak Linda, adik dan Imah ( yang balik sehari lebih awal, kerana cuti Nuzul Quran ) sedang bergotong-royong membersihkan kawasan rumah ( yang mana sisa-sisa tinggalan kontraktor yang tidak dibersihkan-sepatutnya dia la yang kena 'clear' suma tu )



Segala sampah yang dibakar, fuh..! panas tol hari tu...



Kelihatan Kak Lili mengarahkan sesuatu, manakala Adik kelihatan tunduk, insaf...Imah pula cuba melarikan diri dan Safwan menutupkan telinganya...


Abah yang baru balik dari Pantai Remis dengan Abang Ngah, tersenyum je tengok anak cucu gotong-royong..


Kak Linda yang sedang menyapu sampah..( nanti jangan cakap bukti gambar dia menyapu takdak )

Kak Lili pun apa kurangnya..
Naufal pun tolong gak...


Abah yang asyik cakap " Anak cucu tolong bersihkan rumah..."
Irfan pun...
Imah kerana tak larat membilang waktu tuk menunggu waktu berbuka...

Adik yang tak sepat menukar kain pelikat...
Semua bekerja keras..

Tu dia menantu-menantu baru sampai untuk mendirikan /menyiapkan penyidai baju...

Kak Lili keletihan..
Naufal, Nabil dan Tok Wan..
Abah pun bersama-sama men'joint'kan dirinya...


Lagi gambar, Safwan, Imah dan Basyirah
Ni pulak aktiviti di waktu petang, selepas aku, adik dan Abang ngah balik dari Pantai remis membeli lampu untuk rumah baru abah. adik ditugaskan membakar ikan...kesian kat dia....

Abah menyalakan api tuk bakar ikan
Adik memulakan tugas..

Ikan yang menjadi mangsa...

Gambar ni takde kena-mengena dengan juadah berbuka, tapi ayam ni la nanti akan dikorbankan tuk rendang Hari Raya..
Angsa..tak sembelih aihh..

Reban ayam yang baru...** Juadah yang telah disiapkan untuk berbuka tak dapat di abadikan gambarnya, kerana semua orang dah tak larat sangat dan tak sabar-sabar untuk berbuka.....sampai terlupa tuk mengambil gambar..;p

5 ulasan:

imah berkata...

hahaha..lwk2 la tgk gmbr2 ni..
cmne bleh imah xpasan ada post ni..bru skg tgk n komen smbil tersenym(sbb gmbr imh ade kt dlm post ni..hehehe)
best sgt time ni sbb sume tlg temasuklh naufal,nabil ngn erfan wlaupn panas terik gler n sume xlarat..best lah!!!!xbleh dgmbrkn dgn kata2..tgk gmbr sudahhh....

Mie berkata...

Li....demo latik arkitek mano design reban ayam demo tu??? out of datelah... interior nyo berterabur...lagu mano tu????hehehe

Fadzli Amir berkata...

Mie- Kawe beri Norman Foster wat design rebe aye tu..Meme konsep dio lagu tu...Nanti kalu kawe nok buat rebe angsa, kawe suruh mu buat 3D drawing, design memolek...hehehe

Mie berkata...

fuh....norman foster...tapi setahu kawe design foster tu konsep dio hi-tech, ni nok kato hi-tech dop re-cons pun dop hehehe....tapi tulah org kito skit2 upoh org luar bilolah anok bangso nok maju......design tradisional melayu lebih hi-tech n lebih re-cons lebih canggih dr design mat2 salleh tu.....kalo di klate lebih Islamic............hihihih... apo kato demo wat rebah angsa berkonsepkan melayu tradisional pulok ala2 istana sultan mahmud dlm cirto hang tuah (P.Ramlee) ado berani?????..........

Fadzli Amir berkata...

Eh ko tak tahu ke mie, dio dah tuka konsep doh, lepas dio date ke malaysia. Lo ni dio berkenan nge konsep ala-ala kampung gitu.

Mungkin suka nak tengok ni...

Related Posts with Thumbnails